Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 5 september 2010

Valet: Döda ben eller levande stenar!

Var väljer vi att ha vår andliga hemvist? Naturligtvis där vi känner oss mest hemma, och det kan vara av olika anledningar:
*En del kanske väljer sitt sammanhang, sin församlingstillhörighet utifrån behovet och möjligheterna att kunna klättra i den egna karriären och skaffa sig makt och inflytande.
*Andra kanske är beroende av att ha sin släkt och sina vänner, och uppbackare omkring sig i kyrkan.
*En del kanske bara är vana vid en viss kyrka sen lång tid tillbaka och upplever sin trygghet i detta. Kanske man är nöjd med en vacker kyrka och fina traditioner.
*Ytterligare kan det finnas de som lockas av starka karismatiska ledare, som ibland också kan utöva en felaktig maktkontroll över människor. (Hänförelse i lovsång och tillbedjan, kan t.ex. lätt utnyttjas och missbrukas till att manipulera och ta kontroll över människor, av ledare som har en egen dold agenda, för att tillfredsställa sina egna behov.)
*Listan kan säkert göras ännu längre, men det finns ändå många idag, som söker efter en andlig gemenskap som bygger på bibelns grund rakt igenom. En levande Guds församling som är uppbyggd av levande stenar där varje "sten" har en funktion och där mångfalden bidrar till uppbyggnaden av Guds tempel, och där alla ”stenar” är lika värdefulla. Ett Guds tempel där Jesus Kristus själv är huvudet och där Guds Helige Ande ges full frihet att råda och regera.  Sann kärlek och barmhärtighet och trohet till Guds Ord är en viktig grund för Guds levande församling.
***************************************
Döda ben.
"...vackra på utsidan, men inuti är de fyllda av döda människors ben och smuts och ruttenhet...."

Jesus varnar för de religiösa ledarnas dubbelmoral.

Matt. 23 ”Sedan talade Jesus till folket och till sina efterföljare och sa: ”Dessa laglärare och fariseer ser det som sin uppgift att förklara alla buden i Moses lag. Därför ska ni lyda och följa vad de säger , men akta er noga för att följa deras exempel, för de talar gärna, men handlar inte efter sina egna ord.

De ställer omöjliga krav på er, men gör inget för att hjälpa er att uppfylla dem. Allt de gör, gör de för att synas. De går omkring med extra breda böneremmar på armarna och sätter långa tofsar på sina mantlar, för att visa att de lyder Gud. De älskar att sitta vid honnörsborden under festerna, och i gudstjänsterna tar de plats på främsta raden. De vill gärna bli hälsade med respekt på torgen och kallas ’mästare’ av alla människor. Men låt aldrig någon upphöja er och kalla er ’mästare’, för bara en är er läromästare, och ni är alla syskon och står på samma nivå. Kalla inte heller någon här på jorden ’fader’, för bara en är er Far, och det är Gud i himlen. Och låt ingen kalla er ’lärare’, för bara en är er lärare, och det är Messias, den utlovade kungen. Den som vill bli betydelsefull bland er måste bli de andras tjänare. Den som upphöjer sig själv ska förödmjukas, men den som ödmjukar sig själv ska upphöjas.”


Jesus anklagar de religiösa ledarna.

Jesus fortsatte: ”Olycka ska drabba er laglärare och fariseer, ni falska människor som bara låtsas lyda Gud. Ni hindrar andra från att göra Guds vilja, så att de inte får tillhöra Guds eget folk, och själva kommer ni aldrig att räknas dit. Ja, olycka ska drabba er, som bara låtsas lyda Gud! Ni kan resa över både hav och land för att få någon att tro på Gud, men sedan gör ni den arma stackaren till ett helvetets barn, dubbelt värre än ni själva. Olycka ska drabba er, ni blinda ledare! Ni påstår att om man svär ’vid Guds tempel’ betyder det ingenting, den eden kan man bryta. Men om man svär ’vid guldet i templet’ är det bindande! Blinda dårar! Vilket är viktigast, guldet, eller templet som tillhör Gud och därför gör guldet heligt? Ni säger också att om man svär ’vid altaret’ betyder det ingenting, men om man svär ’vid gåvorna på altaret’ är det bindande! Blinda dårar! Vilket är störst, gåvan på altaret, eller altaret som tillhör Gud och därför gör gåvan helig? När ni svär ’vid altaret’ svär ni både vid altaret och vid allt som är på det, och när ni svär ’vid templet’ svär ni både vid templet och vid den Gud som bor i det. När ni svär ’vid himlen’ så svär ni vid Guds tron och vid Gud själv.

Ja, olycka ska drabba er laglärare och fariseer, som bara låtsas lyda Gud. Ni ger Gud en tiondel av minsta lilla kryddväxt, som mynta, dill och kummin, men ni struntar fullständigt i det som är långt viktigare: rättvisa, medlidande och trohet. Visst ska ni ge Gud en tiondel av allt, men glöm inte det som är allra viktigast. Ni blinda ledare! Ni silar bort myggor, men sväljer kameler. Olycka ska drabba er laglärare och fariseer, som bara låtsas lyda Gud! På utsidan är ni lika fläckfria som de bägare och fat ni rengör så noga innan ni dricker och äter ur dem. Men inuti stinker era liv av girighet och njutningslystnad. Blinda fariseer! Se först till att ni får det rätt ställt med Gud på insidan, så kommer utsidan också att bli ren och fin. Olycka ska drabba er laglärare och fariseer! Ni visar upp en fin fasad, men ni är som vitmålade gravar. De är vackra på utsidan, men inuti är de fyllda av döda människors ben och smuts och ruttenhet. Ni gör allt för att människor ska tro att ni följer Guds vilja, men i verkligheten är ni fulla av falskhet och synd. Ja, olycka ska drabba er laglärare och fariseer, som bara låtsas lyda Gud! Ni bygger monument över profeterna som framförde Guds budskap,6 och ni smyckar gravarna efter dem som följde Guds vilja. Och ni säger: ’Om vi hade levt på förfädernas tid, skulle vi aldrig ha dödat några profeter.’ Men när ni säger detta medger ni att ni är ättlingar till dem som mördade profeterna. Så fortsätt att gå i era förfäders fotspår, och gör färdigt det de startade! Ormar, huggormsyngel! Hur ska ni kunna slippa att dömas till helvetet? Jag ska sända er profeter som framför Guds budskap, och visa män och lärare ska förklara Skriften för er. En del av dem kommer ni att döda och spika fast på kors. Andra kommer ni att piska blodiga i era synagogor och förfölja från stad till stad. Men på grund av detta ska ni få stå till svars för alla mord på människor som följt Guds vilja, ända från Abel till Sakarja,Berekjas son, honom som ni mördade mellan templet och altaret. Ja, jag försäkrar er att alla dessa samlade domar ska drabba detta släkte som inte vill tro.


Jesus sörjer över Jerusalem

Åh, ni Jerusalems invånare, som mördar profeterna och stenar andra som Gud sänder till er med sitt budskap. Hur ofta har jag inte velat samla er, precis som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni lät mig inte göra det. Nu får ni själva ta hand om ert övergivna tempel. Ja, jag säger er, att ni kommer inte att få se mig igen förrän ni säger: ’Vi ärar dig som är sänd av Herren."

Levande  stenar.
1 Petr. 2 ”Ni har tagit emot Guds eviga budskap. Gör er därför av med all ondska och falskhet. Sluta upp med att låtsas var goda, och lägg av med att vara avundsjuka och tala illa om varandra. ”Ni har ju fått smaka Herrens godhet.” Var därför som nyfödda barn, och längta efter att få suga i er mer av den andliga mjölken. Ja, sug i er av Guds budskap, så ska ni växa upp och förstå mer av den räddning han har gett er.


Levande stenar i Guds tempel.

Ni har kommit till den levande Jesus Kristus, till den sten som inte dög åt människor, men som är utvald och värdefull i Guds ögon. Därför är ni nu själva levande byggnadsstenar, som Gud kan använda för att bygga sin församling ‑ sitt andliga tempel. Ni har blivit präster som tillhör Gud, och genom Guds Ande kan ni tjäna honom. Denna tjänst blir ett offer som han tar emot med glädje på grund av det som Jesus Kristus har gjort. Gud säger ju i Skriften: ”Lyssna! Jag lägger i Jerusalem2 en utvald och värdefull hörnsten. Och den som tror på honom ska inte bli besviken.” Ja, Kristus är värdefull för er som tror på honom, men för dem som inte tror har ”den sten som inte dög åt byggnadsarbetarna blivit själva hörnstenen, en sten som man stöter emot, en sten som man snavar över. ” De snavar därför att de inte tar emot Guds budskap och lyder det. Så var det bestämt redan från början för dessa människor. Men ni som tror på budskapet har ”inbjudits av Gud till att vara hans folk och till att vara präster som tjänar honom.” Ja, ”ni tillhör Gud helt och fullt. Ni är hans eget folk, som ska berätta för andra om hans fantastiska gärningar.” Ni har ju förts ut ur det andliga mörkret och kommit till hans underbara ljus. Ni som förut inte var ett folk, får nu vara Guds eget folk. Han har visat medlidande med er som han förut inte ville visa något medlidande.


Var goda föredömen.

Kära vänner, ni lever ju som främlingar i den här världen. Därför vill jag uppmana er att inte ge efter för de själviska begär som vill ta makten över er och skada er. Tänk på hur ni uppträder bland dem som inte tror. Låt dem få se att ni gör det som är gott. Då ska de människor som förut anklagade er, hylla Gud den dag han besöker dem. Eftersom ni tillhör Herren Jesus, ska ni underordna er den regering och de myndigheter som finns i landet. Regeringen har ju utsett ordningsmakten till att straffa dem som gör det onda och belöna dem som gör det goda. Gud vill att ni genom att göra det som är gott ska tysta dem som kommer med dumma anklagelser mot er. Jesus Kristus har köpt er fria från synden, men utnyttja inte friheten till att göra det som är ont. Kom ihåg att ni har fått er frihet för att kunna tjäna Gud. Behandla alla människor med respekt. Älska era troende syskon. Ära Gud och visa respekt för regering och myndigheter.


Råd till slavar.

Ni som är slavar måste sätta era ägare före er själva. Lyd och respektera dem, inte bara om de är vänliga och behandlar er väl, utan också om de är hårda och orättvisa. I Guds ögon gör ni något stort om ni är villiga att lida orättvist, för att kunna lyda honom. Om ni handlar fel och måste stå ut med att bli slagna och straffade, vad är det att vara stolta över? Men om ni handlar rätt och är villiga att lida för det, då är det något stort i Guds ögon.


Följ Jesus Kristus exempel.

Den som har tackat ja till Guds inbjudan att få tillhöra honom måste vara villig att lida. Kristus själv fick ju lida för er skull och har gett er ett exempel att följa. Kristus syndade aldrig, och han talade alltid sanning. När han blev hånad, svarade han inte med att håna tillbaka, och när han fick lida, hotade han inte sina fiender. Nej, han lämnade straffet åt Gud, han som en dag ska döma alla rättvist. Han bar våra synder i sin egen kropp när han dog på korset, och genom detta är vi befriade från syndens makt och kan följa Guds vilja. Ja, genom hans sår har också ni blivit helade. Ni var som vilsna får som hade sprungit bort från Gud, men nu har ni vänt tillbaka till er herde och beskyddare.”
 
(Levande Bibeln)

3 kommentarer:

barnabas sa...

Hej Anna!
Hittade din blogg idag och blir uppmuntrad av det jag läser, tack! Speciellt ämnet för det här inlägget är något jag gått och burit under lång tid och alldeles särskilt under sommaren. Det är verkligen en vånda detta med församlingen, å ena sidan vet man hur det är tänkt å anda sidan ser man inte så mycket av det. Visst är det så att vi är otillräckliga människor allihopa som därför tillsammans bildar något som inte är perfekt. Och det är inte heller det jag är ute efter. Jag är heller inte naiv och tror att församlingen på Bibelns tid var utan fläck och skrynklor, jag förstår mycket väl att det fanns skäl till att Paulus skrev sina brev. Men jag längtar efter den församling som MYCKET MER liknar det som vi läser om i Apostlagärningarna. Var finns de?? Kärleksfulla, bibeltrogna gemenskaper där verkligen friheten i Kristus råder, där alla får blomma ut i sina gåvor och växer till i andlig mognad och Kristus likhet, där alla delar vad man har när man kommer samman, där själavården fungerar, där man förstår vilken auktoritet vi har i bön, där människor verkligen bryr sig om varandra hela veckan och inte bara kommer samman ett par timmar på söndag osv osv. Och där allt detta får bli ett vittnesbörd inför och ta sig uttryck i vardagen när vi möter människor som ännu inte känner Jesus Kristus. Att vi i allt vi gör och säger drivs av Kristi kärlek och återspegla Hans ljus så att människorna säger "SE vad de älskar varandra"... Ja, jag bara undrar...
Guds välsignelse! Barnabas, "kollega" på bloggen "För en tid som denna"

Anna sa...

Tack, Barnabas, för din kommentar och dina uppmuntrande ord! Det är så sant det du skriver. Har en känsla av att skiljelinjen och även motsättningarna kommer att öka mellan de "namnkristna" och de som verkligen vill ha den Helige Andes kraft och eld i sina liv.
Var välsignad!
/Anna

barnabas sa...

Hej igen!
Jo, jag får nog samma känsla som du. Igår var jag med på en bönedag och vi bad om den Helige Andes eld över Sverige. Men det kom också så starkt för mig att be ut att "...till dem som vill ha den" för jag blev samtidigt påmind om några rader i tilltalet "Sverige i vågskålen" som Daniel Viklund fick för några år sedan: "Så hörde jag Herren tala: ”det är de som ropar om elden som får den”." Välsignelser!