Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

tisdag 28 december 2010

Hamna inte i jämförelsens förbannelse!

Hittade en predikan på internet från 2007 av Christofer Holst . Valde att här återge sista delen av den.
Tror att många kan känna igen sig i det som han här skriver om, bl. a. hur viktigt det är att inte hamna i jämförelsens förbannelse, det leder aldrig till något gott, utan slutar i stället många gånger i en bitter avundsjuka. Avundsjuka förekommer hos alla kategorier av människor, även kristna.

Motsatsen till avundsjuka kan man väl säga är förnöjsamhet och tacksamhet över det man har. Med andra ord: Man ska glädja sig över det man har och inte sörja över det som man inte har. Allting på denna jorden är ju ändå förgängligt och inget av det jordiska får vi med oss när vi dör. Vi ska tacka Gud för våra medmänniskor och välsigna dem, liksom Gud har välsignat oss.


Gud säger också många gånger i Sitt Ord att vi inte ska vara rädda, för Han är med oss!

Varje enskild människa är unik och Gud har en bestämd plan för var och en av oss. Tänker på en liten barnkör som lyder:

Jag kan inte vad du kan
Och du kan inte vad jag kan
Men Gud har en uppgift som passar för mig
Och en annan som passar för dig.

***********************
Av Christofer Holst:

Ibland finns rädslan för Guds vilja.

Tänk om...
Inte kan väl jag...

När Gud synliggör sin vilja i våra liv kan det ibland vara med rädsla som vi står inför det.

Vi är ibland rädda för att höra Guds röst. Att Gud ska komma med sin stora kallelse, sin stora utmaning, över våra liv vilket innebär att vi måste göra uppoffringar. Men Gud är så mycket större än våra rädslor.

Se på Mose som kallades till Egypten för att föra ut Guds folk därifrån. Han var rädd! Han var en människa precis som du och jag. Men Gud var med honom hela vägen och om Mose skulle ha fått se vad han skulle få göra för Gud, vad hans uppgift som Gud kallade honom till skulle betyda, skulle han aldrig tvekat att gå.  

När Petrus klev ut ur båten för att möta Jesus kom rädslan.
(Matt 14:22-33)

När Jesus böjde sina knän i Getsemane var det också med rädsla inför det som väntade, men Jesus säger; "Men inte som jag vill utan som Du vill". (Matt 26:37-39)

Han lät sin Faders vilja gå före sin egen.

Att leva efter Guds vilja har sitt pris. Det krävs en uppoffring. Allt handlar om överlåtelse. Att offra sitt eget för att låta Guds vilja gå före.
Det kan handla om att ge av sin tid, sitt engagemang, sina pengar, sina relationer, men i grund och botten handlar det om att överlåta sitt liv i Guds händer.
Att varje dag säga; "Gud här är jag, använd mig!" (Rom 12:1)

Vi hamnar ibland i jämförelsens förbannelse och falsk ödmjukhet. Vi jämför oss med andra och går åt sidan för som vi anser är "bättre" lämpade. Mose jämförde sig säkert med andra som kunde vara lämpade för uppgiften, som t.ex. Aron. Men Gud utsåg Mose eftersom Han såg något i Mose som Mose inte såg själv. Gud jämförde inte Mose med någon annan, Han såg bara Mose och vad han kunde göra. Gud ser dig och det du har, det Gud själv har lagt ner i dig. Han jämför inte dig med någon annan.

Vi bör se oss själva mer med Guds ögon och faktiskt se att vi är användbara för honom. Att inte hamna i jämförelsens förbannelse och i falsk ödmjukhet och faktiskt tänka att du har något att komma med.

Förstå vad vi skulle kunna få se om vi bara kunde släppa på våra egna rädslor, jämförelser och falska ödmjukhet och lät Gud verka igenom våra liv på det sätt som han har tänkt.

Anpassa er inte efter världen utan efter Gud (Rom 12:2)

Gud har satt vår vilja före hans egen. Gud kan kalla på oss, men vi bestämmer om vi vill gå hans väg eller inte.
I första hand vill Gud ha gemenskap med oss, det är det viktigaste för honom. Men Gud vill också fylla våra liv med mening. Vi är inte här bara för att sitta av tid, att leva ett meningsläst liv, nej, Han vill se frukt av våra liv. Vi är missionärer ute på fältet och Gud vill använda oss, leda oss och hjälpa oss i våra liv.

-Väx
Väx vidare i din gudsrelation. Närma dig Gud och låt Honom visa vad som är Hans vilja i ditt liv.


-Våga
Våga gå på Guds vilja. Omsätt Guds vilja till handling. Lyssna till Hans röst och låt Hans vilja gå före din egen.

-Vårda
Vårda det Gud har lagt ner i dig, dina gåvor. Låt Gud använda det.

"Ingen skall kunna stå dig emot i alla dina livsdagar. Som jag har varit med Mose, så skall jag också vara med dig. Jag skall inte lämna dig eller överge dig." (Jos 1:5)

Gud välsigne dig!
**********************
Källa:
http://www.lkp.pingst.se/tro/predikningar/2007/109-guds-vilja-foere-min-egen

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, Anna detta underbara budskap skulle nog behövas talas om lite oftare i denna köp och släng galna värld. God fortsättning och kram från Annika.