Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

tisdag 11 december 2012

Sållade heliga av David Wilkerson

Predikan av David Wilkerson
December 13, 2010
Utdrag ur predikan:
"Herren sade, “Simon, Simon! Se, Satan har begärt att få eder i sitt våld, för att kunna sålla eder såsom vete; men jag har bett för dig, att din tro icke må bliva om intet. Och när du en gång har omvänt dig, så styrk dina bröder" (Lukas 22:31-32).
När Jesus vandrade på jorden kände han alltför väl till ondskans våldsamma krafter. Satan kom med vartenda vapen i helvetet för att sålla Kristi lärjungar. Och han kom för att fresta Jesus också.

Jag tror inte någon av oss någonsin skulle kunna till fullo förstå den enorma konflikt som rasar i det andliga riket. Inte heller skulle vi kunna inse hur fast besluten djävulen är att förgöra sådana lärjungar som Petrus. Han har målat en måltavla på ryggen på varje troende vars hjärta är fast beslutat att följa Kristus.


Så här är det: Vid något tillfälle i vår kristna vandring korsar vi det jag kallar ”lydnadslinjen”. Det är när vi i våra hjärtan bestämmer oss för att gå hela vägen med Herren. Vi inser att det inte finns något i denna värld som håller fast oss, och vi beslutar oss för att lyda Guds Ord på alla sätt och vad det än må kosta.

Ögonblicket då vi korsar den linjen – stunden då vi träder in i ett liv av lydnad och beroende av Kristus, fast beslutna att aldrig gå tillbaka – sätter vi igång alla larmklockor i helvetet. Varför? Vi har blivit ett hot mot mörkrets rike. Därför blir vi en måltavla för varje furste och väldighet. Lidanden, stormfloder och prövningar kommer som ett förtärande test av tron.

Kanske du en gång i tiden var en halvhjärtad Kristi efterföljare. Du älskade honom men du var inte helt och fullt överlåten till honom. Kanske du ville följa dina egna ambitioner. Du hade dragit upp linjerna för dina egna planer i stället för att söka att följa hans kallelse för och ledning i ditt liv.

Saker och ting fungerade tämligen smidigt i ditt liv på den tiden. Djävulen brydde sig inte om dig eller trakasserade dig något särskilt eftersom du helt enkelt inte utgjorde något hot mot honom. Men saker förändrades. Du blev idel angelägenhet för Gud. Herrens Ord blev levande för dig, och du började läsa det glupskt. Du gick ivrigt till bön och grät med lätthet över dem som är förlorade. Vilken enorm hjärteförändring du upplevde.

När du beslöt dig för att ge allt till Herren började du göra vågor i den osynliga världen. Det är exakt den stund du blev ett huvudmål för fienden. Ända sedan dess har djävulen hett längtat efter att sålla dig, precis så som han gjorde med Petrus.

“Simon, Simon… Satan har begärt att få eder i sitt våld, för att kunna sålla eder såsom vete" (Lukas 22:31). Det är här som Jesus introducerar ämnet om hur fienden försöker sålla Guds folk. Sållning betyder att skakas och separeras som korn genom plötsliga prövningar i livet. Det är att bli chockad genom omskakande händelser och situationer som ruskar om våra grundvalar.

På Kristi tid använde de som arbetade på åkern ett såll precis innan de la kornskörden i säckar. Först skyfflade de i vete i en fyrkantig låda täckt med nät. Sedan vände de lådan upp och ner och skakade den våldsamt. Gruset och skräpet föll genom nätet tills bara vetekornen fanns kvar.

Jesus sa till Petrus: ”Satan tror inte att din tro är äkta. Han tror att när han sätter dig i sållet och skakar dig kommer din tro att falla till marken som värdelöst bråte.”

Petrus sållning kom just efter att han tagit emot en uppenbarelse över fantastiska välsignelser som skulle komma.

Herren hade precis lovat Petrus att han skulle få en fruktbar tjänst. ”Såsom min Fader har överlåtit konungslig makt åt mig, så överlåter jag likadan makt åt eder, så att I skolen få äta och dricka vid mitt bord i mitt rike och sitta på troner såsom domare över Israels tolv släkter” (Lukas 22:29-30).

Det grekiska ordet för ”överlåter” här är taget från ett grundord som betyder ”att kanalisera”. Kristus gav ett otroligt löfte till sina lärjungar. Han sa i själva verket till dem, ”Jag ska bygga mitt rike genom er. Så som Fadern gjorde mig till ett kärl för hans härlighet kommer jag att göra med er.”

Tänk efter vad Jesus sa till dem. Dessa män skulle inte bara bli kärl för Kristi härlighet. De skulle också få plats vid Herrens bord för att njuta av förtrolighet med honom! De skulle härska och regera som prinsar nära hans makts säte.

Föga visste Petrus att medan Jesus uttalade dessa dyrbara löften till honom var Kristi hjärta i bön för honom. Vår Herre kan se klart in i den osynliga andevärlden på ett sätt som vi aldrig kan. Och han såg Satan vid Faderns tron anklaga Petrus och be om tillåtelse att få lägga händerna på honom. Djävulen ville göra på samma sätt med Petrus som han gjort med Job. Hans anklagelser måste ha varit ungefär så här:

”Din Jesus kallar denne man Petrus en ’Klippa’. Han säger att han ska bygga sin kyrka på den typ av tro som Petrus har. Han vill göra den här mannen till en grundsten för en kropp av nya troende. Jag säger att denne Petrus inte är någon klippa. Han är precis motsatsen – skräp, ovärdig till att vara ett kärl för din härlighet. Låt mig skaka om honom, sätta honom på prov. Han kommer inte att bestå. Hans tro kommer att falla!”

Faktum är att Satan kan inte sålla någon äkta troende utan att ha fått Guds tillåtelse. Och han söker efter att sålla bara dem som hotar hans verk. Så varför önskade Satan sålla Petrus nu, vid denna tidpunkt? Varför var han så angelägen om att testa honom?

Här är skälet. Under tre års tid hade Petrus kastat ut demoner och helat sjuka. Satan hörde och visste vad Gud hade planerat för Petrus. Faktum är att de tre gångna åren skulle vara intet i jämförelse med de större verken han och de andra lärjungarna så småningom skulle utföra. Satan hade hört Jesus lova dem ett annat dop, denna gång med den Helige Andes kraft. Och det fick djävulen att darra.

Faktum är att Satan letar alltid upp det träd med störst potential att bära frukt. På något sätt visste djävulen att denne man Petrus var avskild för att bära mycket frukt. Han visste att Gud skulle ge honom kraft och auktoritet som i hög grad skulle användas mot hans eget rike av mörker. Satan trodde att han, när han redan hade fått omkull Judas, såg en viss grad av korruption i Petrus, något som han kunde bygga på för att få Petrus tro att bli om intet.

Låt mig fråga dig om ditt eget liv. Känner du det som att du är i en typ av såll just nu? Skakas och sållas du? Om det är så, fråga dig själv: Varför du? Och varför nu? Satan sållar dig för att du spelar en viktig roll i Guds kyrka i dessa sista dagar. Du har avskilts av honom och förberetts av hans egen hand för att vara ett mäktigt vittne för många. Ju större din överlåtelse till Jesus är, desto större kommer din smörjelse att vara. Och ju större din potential för Guds rike är, desto strängare kommer din sållning att vara.

Petrus trodde att han var tillräckligt andligt stark för att dö för Kristus.

Petrus var inte medveten om någon påfallande svaghet i honom. Här var hans vittnesbörd i så många ord: ”Herre, jag är redo att gå med dig. Jag har haft tre underbara år med den bästa möjliga träningen i Ordet. Och jag har sett mig omkring, jag har fått erfarenhet – du vet det. Jag har sett demoner fly. Jag har fått människomassor att röra sig mot Fadern. Jag har vuxit så mycket. Jag är helt enkelt inte samma man som jag var för tre år sedan. Jag är beredd att gå hela vägen med dig.”

Tänk efter lite vad som händer i denna scen. För vilken insiktsfull troende som helst skulle Jesus varning ha varit chockerande. Den skulle ha gett anledning till eftertanke, reflektion och att noga undersöka sitt hjärta. Men Kristi varning här skakade inte om Petrus självförtroende det minsta. Herren försökte väcka upp honom inför faran som väntade alldeles inpå. Men det är som att Petrus inte hörde ett endaste ord av vad han sa.

Petrus var i riktigt allvarlig fara, bara några timmar från att begå en hemsk synd. Men han gick ändå med tillförsikt sin egen väg och skröt i realiteten, ”Jag är redo. Jag kommer inte att misslyckas. Om det är någon som ska gå hela vägen med Herren så är det jag.”

Kanske någon som läser detta är som Petrus just nu. Gud har sin han på dig, du har vuxit i Herren och du älskar honom av hela ditt hjärta. Du har alltid ett pålitligt ord för dina kämpande bröder och systrar. Och nu längtar Satan efter att sålla dig. Du är på väg att bli attackerad av fienden på ett sätt som du aldrig blivit tidigare. Petrus är vårt exempel i detta. Och Gud söker efter att driva ut all andlig stolthet ur hjärtana på sina tjänare i dessa sista dagar.

Låt oss lyssna till dessa varningar från hans Ord. Ser du, bara inom 24 timmar efter skrytet inför Jesus blev Petrus en moralisk krympling. Han kom dithän att han förbannade, tappade besinningen av feghet och förnekade Kristus tre gånger. Det Petrus gjorde var så ondskefullt och elakt att han aldrig hade kunnat tro det vore möjligt.

Hur ofattbart Petrus fall än kunde vara tänkte inte Jesus hindra det. Han ville rena denna hårdnackade lärjunge från en tendens vilken tre års undervisning av Herren själv inte hade fått bukt med. Mirakler, tecken och under hade inte fått tag på den. Inte ens Kristi varning hade grävt upp den. Det fanns inget annat för Jesus att göra än att låta Petrus gå in i elden – in i Satans händer och den överväldigande störtflod han skulle ha med sig.

Jesus var ett föredöme i hur vi ska behandla våra bröder som faller under deras sållning. ”Jag har bett för dig, att din tro icke må bliva om intet”. När jag ser detta underbara exempel på Kristi kärlek inser jag att jag nästan ingenting vet om hur jag ska älska dem som faller. Jesus är sannerligen ”en vän som är mer hängiven än en bror” (Ordspråksboken 18:24, Sv. Folkbibeln). Han ser både det goda och onda i oss. Och han avslutar med, ”Satan längtar efter dig, men jag längtar efter dig så mycket mer.” Jesus vet att du uppriktigt älskar honom.

Och sedan sa Herren till sin lärjunge, ”Petrus, jag har bett för dig.” Lägg märke till att han inte sa, ”Jag kommer att be för dig.” Kort sagt, Kristus hade sett detta komma under en lång tid. Han hade antagligen ägnat många timmar åt att tala med Fadern om Petrus – hur han älskade honom, hur nödvändig han var i riket, hur högt skattad han var som en trofast vän.

När jag läser detta är min egen bön: ”Herre, ge oss alla den typen av kärlek till varandra!” När vi ser någon på väg mot bekymmer eller katastrof, låt oss älska dem tillräckligt mycket för att varna dem som en omtänksam vän. Låt oss kunna säga, ”Jag har bett för dig. Jag ber för dig. Och jag kommer att be för dig. Jag finns här för dig, vad som än händer.”

Låt oss trofast ta de människorna till Guds tron och vädja för dem att de kommer igenom sin sållning med sin tro intakt. Jesus läxade inte upp Petrus. Han sa inte, ”Petrus, om du bara hade lyssnat. Om du bara hade hållit dig vaken och bett med mig i örtagården. Om du inte hade varit så stolt.” Nej, Jesus sa bara, ”Jag bad för dig.”

När Jesus sa, ”Jag har bett för dig", står grekiskans ”dig” i plural – som i ”er allihop”. Jesus talade i huvudsak till Petrus, men även till alla lärjungarna och till oss idag: ”Jag beder för dem; det är icke för världen jag beder, utan för dem som du har givit åt mig, ty de äro dina… Helige Fader, bevara dem i ditt namn - det som du har förtrott åt mig… Jag beder icke att du skall taga dem bort ur världen, utan att du skall bevara dem från det onda” (Johannes 17:9, 11, 15).

Det har ingen betydelse vad du än går igenom, inte heller vad som ligger framför dig – om du har ett hjärta fyllt av kärlek till Jesus ber han för dig. Jesus bad inte att Petrus skulle besparas från att bli sållad av Satan. Han bad i stället bara att hans tro inte skulle bli om intet.

Och det är Satans främsta mål: vår tro. Inom tidsrymden av bara några få korta timmar framkallade djävulen omständigheter i Petrus liv som skarpt testade hans tro på och kärlek till Jesus.

Det finns prövningar och sedan finns det sållning: ett förödande våldsamt angrepp avsett att kullkasta vår tro.


Sållning är vanligtvis komprimerad till en kort men väldigt intensiv tidsperiod. För Jesus var det fyrtio dagar och fyrtio nätter. Satan gick lös på honom med mörkrets alla bedrägerier. För Petrus var det bara några dagar. Men de dagarna skulle bli de mest omskakande för hans tro, chockerande och ångerfulla i hela hans liv. Uthärdar du just nu en sådan intensiv sållning i ditt liv?

Hur ska vi övervinna detta våldsamma angrepp? Återigen, Jesus har varit föredömet. När han konfronterades med djävulens listiga planer övervann han dem med Guds Ord: "Det är skrivet." "Det är skrivet: 'Människan skall leva icke allenast av bröd, utan av allt det som utgår av Guds mun’” (Matteus 4:4). "Det är ock skrivet: 'Du skall icke fresta Herren, din Gud’” (4:7). ”Det är skrivet: 'Herren, din Gud, skall du tillbedja, och honom allena skall du tjäna’” (4:10).

Idag, på grund av Korset, har vi ett till ”Det är skrivet.” Det är detta: "Jag har bett för dig, att din tro icke må bliva om intet." Vi kan säga till Satan, ”Du har kanske fått tillåtelse att sålla mig, djävul. Du kan försöka riva ner min tro. Men du ska veta detta: Min Jesus ber för mig.”

Petrus tro prövades, skakades och på grund av sin självförtröstan föll han. Men som svar på Mästarens bön hade inte rötterna till Petrus tro förstörts. Till slut gick därför hans tro inte om intet, precis så som Jesus hade bett. På samma sätt ber Herren för dig i din tid av sållning.

På ett enda ögonblick kan allt tyckas vara förlorat. Satan kan jubla över vårt tvivel. Han kan peka på oss och säga, ”Jag har fört ännu en smord ner i förtvivlans avgrund.” Sedan, med bara en enda titt in i Jesus ögon smälter vi. ”Då vände Herren sig om och såg på Petrus… Och han gick ut och grät bitterligen” (Lukas 22:61-62). Frasen ”grät bitterligen” här betyder faktiskt på grekiska ”ett genomträngande, våldsamt skrik.” ”Petrus kom då ihåg Herrens ord, huru han hade sagt till honom… skall du tre gånger förneka mig" (Lukas 22:61).

Jag föreställer mig lärjungen vandrande mot bergen i Judéen, hur han faller med ansiktet mot marken och armarna utsträckta och ropar, ”Jesus hade så rätt. Jag lyssnade inte! Han varnade mig att Satan skulle försöka förgöra min tro. Jag förstår nu att jag inte är beredd att dö. Dö för Jesus? Jag kunde inte ens stå emot en ung tjänarinna. Förlåt mig Herre – jag älskar dig. Till vem ska jag gå?”

Jag tror att Petrus tro då fick tag på något som Jesus hade gett honom i sin varning. Kristus avslutade den med dessa hoppfulla ord: ”Och när du en gång har omvänt dig, så styrk dina bröder” (22:32). Hur många gånger spelade Petrus upp detta i sina tankar och sitt hjärta? Hur ofta funderade han över, ”Jesus använde ordet ’omvänt.’ Det betyder ’fört tillbaka.’ Sa han inte att jag fortfarande skulle ha en tjänst? Jag kan bara inte se det just nu. Hur ska jag någonsin kunna hjälpa andra efter det jag gjorde?”

Fadern svarade på sin Sons böner för Petrus.


Jag kan se Petrus framför mig när han reser sig upp från marken med Guds Ande flödande genom honom. Jag ser honom lyfta sina armar mot himlen och ropa, ”Satan, vik hädan. Jag svek min Herre. Men jag älskar honom fortfarande! Han lovade – han profeterade faktiskt – att jag skulle komma tillbaka och bli till tröst för andra. Jag ska bli en klippa för många. Jag går nu tillbaka till mina bröder och systrar!”

Petrus var med de andra tio lärjungarna (Judas var nu borta) när Jesus framträdde mitt ibland dem. Och han var där i tillbedjan när Jesus steg upp till härligheten. Han var den första lärjungen som sprang till graven när det hade berättats att Kristus var uppstånden. Det var Petrus som bara några veckor senare stod som Guds talesman vid Pingst och vilken predikan han förkunnade.

I de sista dagarna kommer det en ström av nyomvända – judar såväl som hedningar, och likaså många avfälliga troende. Var ska de finna styrka i de oroliga tider vi möter? Den kommer från ”omvända” heliga som har sållats och kommit igenom med en prövad tro. Dessa kommer att säga med auktoritet, ”Jag förtröstar inte på mig själv. Jag förlitar mig inte på min egen styrka. Jesus har allt vi behöver för att vi ska komma igenom.”

Älskade, du behöver inte misslyckas som Petrus gjorde. När vi läser denna berättelse ska vi ta varning av den. Men om du har misslyckats, om du har bedrövat Herren, fly in i Jesu armar och kom ihåg att han ber för dig. Omvänd dig, återvänd och dela din erfarenhet med andra som sållas. Jesus sa inte till Petrus, "Om du har omvänt dig." Han sa, "När du har omvänt dig."

Jag vill kunna titta varje gråtande förkrossad broder eller syster i ögonen och säga med hopp och tillförsikt: ”När denna sållning är över, när du kommer tillbaka, och din tro är starkare, kommer Gud att använda dig. Han har ett syfte med detta. Han har haft uppsikt över detta hela tiden.”

Ge inte upp om din egen tro. Och ge inte upp om andra som faller. Satan skulle aldrig komma emot dig om han inte hade sett en gnutta hot. Du är Herrens genom allting i detta liv. Vila i hans villkorslösa kärlek till dig!

Inga kommentarer: