Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

måndag 10 augusti 2015

Du kan veta om du är redo, av David Wilkerson



Den heliga vägen
Hämtat ur boken: ”Festen är över”, av David Wilkerson

Joh. 8:32 ”Ni skall lära känna sanningen, och sanningen skall göra eder fria”, står det i Bibeln.
Detta innebär att vi inte blir verkligt fria förrän vi förstår sanningen i frälsningen. Få förstår vad det innebär att vara frälst. Låt oss samtala om detta!
Det räcker inte att bli gripen av en predikan, fälla några tårar, ”avgöra sig” för Kristus, i hemlighet be en liten bön, tänka goda tankar och liksom vända upp ett nytt blad i medvetandet. Jag vill, enkelt och klart, visa hur du måste samarbeta med Gud för att du ska veta att du är frälst, så att inte satan kan komma efteråt och försöka stjäla din upplevelse från dig.


Vad är du utan Jesus Kristus?

Erkänn att du är en syndare. Att du har gjort uppror mot Gud och hans auktoritetsmakt i ditt liv och att du lever endast för dig själv – utan tanke på hur det sedan påverkar Gud eller människor. Ditt själviska jag regerar i ditt hjärta. Du går din egen väg. Enligt Bibeln är alla syndare hårdnackade, olydiga, fördärvade, förvrängda när det gäller moraliska värden, falska och upproriska mot auktoriteten. Synden gör människan till Guds fiende.

Gud har lovat att frälsa dig från synden, men först måste du förstå vad synd är. Det är att inte leva som Gud vill, enligt Guds ords sanning. Det är inte bara en svaghet utan ett tillstånd som är uppror. Du syndar inte därför att du inte förstår – utan därför att du vägrar erkänna dina skyldigheter mot Gud och människor. Nu har Gud lovat dig nåd, förlåtelse, frid och lycka – men bara på Hans villkor.

Utan Jesus Kristus är ditt samvete förkrympt. Aposteln Paulus beskriver det så här:
”…de är orena både i sinne och samvete” (Tit. 1:15).
Samvetet är en del av din personlighet, en gåva som du fått för att pröva ditt eget hjärtas uppförande och beteende. Gud bestämde, att samvetet skulle le, när du handlar rätt, och att det skulle visa sitt ogillande, när du är på fel väg. Gud skapade detta instrument för att vara till välsignelse för dig, för att du skulle få stillhet och inre lugn. Men synd i ditt liv mutar ditt samvete och lämnar det i ett tillstånd av mörker och fruktan. Följden av frälsningen innebär samvetets hemlighetsfulla helande.

Utan Jesus Kristus är du en som gör uppror och du förtjänar inte medlidande. Du har en fri vilja och ställs till ansvar för din egen synd. Det finns ingen hjälplös syndare. Du är inte ansvarig för Adams och Evas synd. Du är bara ansvarig för din egen synd. Evangelium är dåliga nyheter för den som lever för sitt eget jag, och ett glatt budskap för den som ger sig helt åt Herren.

Vad blir frälsningens resultat?

Mark. 10:26-27 ”De blev ännu mer förskräckta och sade till varandra: ”Vem kan då bli räddad?” Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.”
Frälsningen samverkar – Gud inleder verksamheten och sedan handlar människan. Gud kan inte utföra din del, och du kan inte utföra Guds. Ingen människa kan förklaras skyldig av en tillfällighet eller kan bli frälst av en slump. Nej!

Mäktiga osynliga krafter är i verksamhet som kämpar om hela din varelse. Gud använder dessa krafter för att förmå dig att göra bättring. Först av allt kämpar den Helige Ande för din själ. Han visar dig syndens hemska verklighet. Guds ord är en kraft, som påverkar ditt hjärta och visar dig Guds godhet, som vill föra dig till omvändelse.
Rom. 2:4 ”…Eller föraktar du hans stora godhet, mildhet och tålamod och förstår inte att det är hans godhet som för dig till omvändelse?”

När Guds budskap når dig, träffar det hårt – som en hammare som krossar ett hjärta av sten. Du blir övertygad av den Helige Ande, som avslöjar all dold synd i ditt liv. Gud använder också vänner för att leda dig fram till Kristus. En vän talar med dig om Guds vredesdom, om helvetets förskräckelse, om himlens glädje, om en kärleksfull Frälsares omsorg. Gud påverkar genom den Helige Ande, genom den Heliga Skrift, så att dina goda avsikter kan resultera i att du handlar och gör bättring.

Tror du kanske, att det bara är av en händelse som detta budskap nu når dig? Tror du att Gud inte bryr sig om dig – hur du lever eller vad du tänker? Låt sådana tankar vara fjärran ifrån dig. Alla himlens krafter vänder sig mot dig. Du står under den Helige Andes inflytande, och du måste möta sanningen. När den Helige Ande påverkar dig, är det dags för dig att tränga dig fram – till Guds rike!

Frälsningen gäller inte om du inte känner ånger.

Luk. 15:7 ”…på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig”
Det är du själv som måste omvända dig. Gud använder sitt inflytande för att dra dig till sig, men han tvingar ingen. Bara du kan styra rodret på ditt livs skuta in på lydnadens vatten. Varken Gud eller någon människa kan göra bättring för din skull.

Din frälsning beror på en enda sak – vill du vända dig bort från synden, eller vill du inte? Alltför många har bedragit sig själva – och gått för att möta vredesdomen, fastän de trott att de varit på väg till himlen. De har inte förstått vad det innebär att omvända sig.

Det finns ingen frälsning utan sann ånger, och den som tror att det är möjligt att få frälsning på annat sätt har gjort lögn till sitt värn.
Jes. 28:15 ”Ni säger: "Vi har slutit förbund med döden, vi har ingått fördrag med dödsriket. När gisslet far fram som en översvämmande flod, skall det inte nå oss, ty vi har gjort lögnen till vår tillflykt, falskheten till vårt gömställe."

Bättring börjar med att du avslöjar och erkänner din personliga skuld. Du kan inte skylla på dina föräldrar eller din omgivning. Inte komma med ursäkter från någon psykiater. 
Du måste själv känna skuld  – erkänna att du lever i mörker och är fördömd, att du inte kan frälsa dig själv. Erkänn ärligt och klart: ”Jag är en syndare. Jag står i skuld. Jag har bedrövat Gud. Jag har levt bara för mig själv. Jag är ledsen för det.”

Det är något du måste göra. Ånger och bättring innebär att ditt sinne förändras. Det blir en sinnets revolution, när det gäller Gud, ditt eget jag, synden och din vilja. Gud väntar att få se din uppriktiga ånger. När du ber: ”Herre, jag ångrar mig.” Då menar du egentligen: ”Herre, jag har ändrat mig när det gäller allting. Jag ser vad synden har gjort i mitt liv. Jag är trött på att leva själviskt och jag överlåter min vilja åt dig. Gud, krossa min ärelystnad och låt mig få ett nytt hjärta.” 

Att ångra sig är att vända sig bort från sin upproriskhet, bort från dåraktiga och ogudaktiga vänner, från likheten med världen, från hemliga synder och dina lustar, från dåliga böcker, från smutsiga historier och orena skämt, från oförståndigt levnadssätt och från att slösa med tiden. Det är att vända sig bort från allt och alla som hindrar dig att bli en hundraprocentig Kristi efterföljare.

Orden ”Jag ångrar mig” är inte bara tre små ord, som uttalats under en känsloupplevelse. De är revolution, en ny livsväg, en överlåtelse, en förklaring om trohet, en underkastelse, ett högtidligt löfte om att en gång för alla ta farväl av världen. Jesus Kristus måste få bli din överbefälhavare, annars är du fortfarande en upprorsmakare som inte vill göra bättring. Sluta upp med att försöka vara din egen gud. Låt bitterheten ge vika. Ge upp, låt ditt liv få en ny ledning – med Gud som ledare.
1 Kor. 6:20 ”Gud har köpt er och priset är betalt. Ära då Gud med er kropp.”
Du kan inte ha både Kristus och ogudaktiga vänner. Välj Jesus Kristus just nu! Inte förrän du givit upp allting för att få kunskap om frälsningen, kommer du att kunna stå helt för Gud.

Tron påbörjar din omvändelse

Om än Gud är villig att förlåta och återupprätta dig, och om du själv är villig att lämna synden och följa Jesus Kristus – kan du inte uppleva frälsning utan att du tar ett mycket viktigt steg i vandringen på helighetens väg. Detta steg är tron. Många bibelställen gör klart för oss, att frälsningens välsignelse blir verklighet endast genom tro.

Tro är inte enbart att ta emot med förståndet, utan viljans fullständiga överlåtelse, full förtröstan och tillförsikt att din synd för alltid är förlåten genom Jesu Kristi offer på korset.
Närhelst Jesus predikade bättring, talade han om tro som en följd. Så gjorde också hans lärjungar. Deras budskap var: ”…att omvända sig till Gud och tro på vår Herre Jesus” (Apg. 20:21)
”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet”, uppmanade Jesus” (Mark. 1:15)
”Sannerligen, jag säger er: ”Den som tror har evigt liv. Jag är Livets bröd” (Joh. 6:47-48).

Din tro fungerar när du livnär dig av Guds Ord och tror på vad det lovar. Tron är inte bara en känsla eller en impuls. En del ”omvända” återgår till det gamla livet med fruktan och tvivel och utbrister kritiskt: ”Jag fick ingenting. Jag förstår inte. Jag känner ju ingenting.” Men det är därför att de inte har tro. De vill inte spänna sina krafter, så de bestämmer sig för att tro att frälsningen inte är någonting att ha.

Du måste stödja din tro på Bibelns sanning och säga en gång för alla: ”Gud har sagt det. Det tror jag på.” Bättra dig och tro och du ska få uppleva evigt liv! Satsa ditt liv på detta. Det är sant. Tro varje ord. Din frälsning är beroende av det.
Det finns ett ord i Bibeln, som kan ge dig all den tro du behöver för att kunna fortsätta på frälsningens väg.
Fil. 1:6 ”…jag är övertygad om att Han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Jesu Kristi dag.”

Hur ska du handla som kristen?

Det gäller först att mana alla att ”helhjärtat hålla sig till Herren”
(Apg. 11:23). Frälsningen är inte ett tillstånd av fruktan utan en lycklig övertygelse om att ”Kristus blir allt i alla” (Kol. 3:11)

Lyd Herrens bud: ”Håll er kvar i Guds kärlek och se fram mot att vår Herre Jesus Kristus skall förbarma sig och ge er evigt liv” (Jud. 21).
Du måste fortsätta med bättring och tro. Bed om frimodighet att tala om för andra vad Jesus Kristus har gjort för dig. Du blir säkert förföljd och förkastad av dem som fortfarande lever i mörker. 
  
Du kommer att finna en del hycklare, också i de bästa församlingar. Men se inte på människor. De kan ofta misslyckas. Det är bara Gud som inte misslyckas. Tillåt den Helige Ande att undervisa dig om rökning, dryckenskap, inställning till kläder och till sex, m.m. Hyckla inte, göm dig inte bakom en falsk fasad. Var ärlig!

Ängslas inte för att bli deprimerad eller modfälld. Det problemet hade också aposteln Paulus. När du grips av vemod, när du blir ängslig och förvirrad, stanna då kvar på knä i din bönevrå till bördan lyfts ifrån dig. Läs Bibeln varje dag! Bed varje dag! Lämna inte ditt hem eller gå inte till sängs på kvällen utan att du först har talat med Jesus.

Om din församling är död och du själv har börjat bli frusen andligt sett, bed då för din pastor. Gå till honom och tala om att du längtar efter att få se mer av den Helige Andes kraft i er kyrka och i ditt eget liv. Starta en bönegrupp tillsammans med några av dina vänner. Om det inte fungerar, så sök upp en vän som lever helt för Gud. Gå sedan till kyrkan tillsammans med honom eller henne.

Sök den Helige Ande. Ge dig själv som gåva till Herren, be Honom använda dig i kristen tjänst på heltid. Om du är övertygad om att Gud vill att du ska tjäna Honom i ditt dagliga, profana arbete, gör då upp alla dina planer tillsammans med Herren. Sök Hans ledning i allt.

David Wilkerson

Inga kommentarer: