Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 20 januari 2013

Gudfruktiga ledare är en välsignelse för ett land!

Kristna värderingar bra för samhället
Publicerad: 2012-02-13 00:00
Av Stefan Swärd
Citat: "Det finns en märklig föreställning bland många kristna att kyrkan inte ska ha någonting med politik att göra. Lågmäldheten, instängdheten i kyrkan och att vara marginaliserad tycks vara ett ideal i sig.
Politik handlar om hur samhället ska fungera. Det är varken demoniskt eller sakralt. Det handlar om något praktiskt, våra gemensamma regler och hur vi förvaltar och använder de ekonomiska medel vi samlar in genom bl. a beskattning.


När vi läser Nya Testamentet måste vi väga in i vår Bibeltolkning att första tidens kyrka växte fram i en totalitär diktatur. Dessutom med högkvarter i ett ockuperat land i Romarrikets utkanter. Möjlighet till att utöva politisk påverkan och opinionsbildning var inte möjlig.
Trots denna begränsning var Jesus en tongivande samhällsdebattör under sitt korta jordeliv. Ständigt tuffa debatter med de ledande politiska-religiösa grupperingarna i dåtidens Israel. Han sade åt sina lärjungar att vara världens ljus och vara en stad på ett berg. Det handlade verkligen inte om att springa och gömma sig för statsmakten eller politiken."

Citat: "Däremot är kristna kyrkans uppdrag att predika evangeliet för alla människor och nå alla människor oavsett politisk färg. Därför kan inte kyrkan bli en del av partipolitiken.
Kristna församlingen ska inte heller vara en del av statsmakten. Vi behöver vara en profetisk röst som påverkar. Därför är en statskyrka en teologiskt omöjlig idé."

Citat: "Kristendomen är inte politik, Guds rike är något mycket större. Men kyrkan har ett ansvar att ta ansvar för, och påverka det samhälle man lever i, och då är man inne i politiken."

Citat: "Kristna värderingar är bra för hela samhället. Ett exempel på en kristen värdering är att ställa upp för och försvara dem som är svagast och mest utsatta. Det är av den anledningen som kristna kyrkan i alla tider har bekämpat dödshjälp, aborter och värnat om familjen. Det är barnen som drabbas mest vid familjens sönderfall. Men det är också anledningen till ett kristet engagemang för flyktingar, för förföljda och för att bekämpa fattigdom.
Mer kristna värderingar i politiken är bra för Sverige."

Stefan Swärd

*************************************

Det är värdefullt att vi har kristna politiker som står upp för kristna värderingar i samhället. Dessa politiker behöver våra förböner så att de får stå som ”ljus och salt i förruttnelsen” mitt i den onda tid som råder nu. En del menar att kristna inte ska ägna sig åt politik men då lämnas ju fältet fritt för orättfärdigheten att ta över ännu mer i samhället.

De flesta vill ju se ett samhälle där människor ska kunna leva och bo i trygghet och där det stiftas rättfärdiga lagar som skapar rättvisa och rättssäkerhet för folket. Som samhället ser ut i dag så går det inte längre att gå med skygglappar och stoppa huvudet i sanden inför det hot som vårt land står inför p.g.a. politikers oförmåga att kunna eller vilja se verkligheten.
Tillståndet i Guds församling har också en oerhörd betydelse för skeendet i landet. Om församlingen, i stället för att köra sitt eget race, återvänder till de urgamla stigarna och ödmjukar sig och ropar till Gud om nåd och förändring för vårt land, så tror jag att vi finge se en förändring.

2 Krön. 7:14 ”…men mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.”

Sann gudsfruktan och vishet hör ihop. Vi har exempel i bibeln på sant gudfruktiga människor som hade fått så mycket vishet från Gud att de blev satta till att styra i ett land. Ett exempel är Josef, när han inför en hungersnöd blev satt till härskare över hela Egypten.
Josef var känd för sin rättfärdighet , omutlighet och andliga känslighet.

1 Mos. 41:37 ”…Detta tilltalade farao och alla hans tjänare,
38 och han sade till dem: "Finns det någon som har Guds ande som denne man?"
39 Och farao sade till Josef: "Eftersom Gud har uppenbarat allt detta för dig, så finns det ingen som är så förståndig och vis som du.
40 Du skall förestå mitt hus och allt mitt folk skall rätta sig efter dina befallningar. Bara när det gäller tronen skall jag vara förmer än du."
41 Farao sade vidare till Josef: "Se, jag sätter dig över hela Egyptens land."
42 Och farao tog ringen från sin hand och satte den på Josefs hand, och han klädde honom i kläder av fint linne och hängde en kedja av guld kring hans hals.
43 Han lät honom åka i vagnen närmast efter sin egen och man ropade "Abrek!"* framför honom. Så satte farao honom över hela Egyptens land.
44 Sedan sade farao till Josef: "Jag är farao. Utan din vilja skall ingen i Egyptens land lyfta hand eller fot."

Ett annat exempel är Daniel som var rådgivare till två babyloniska och två medo-persiska härskare. Han var också en bönemänniska med profetisk insikt.

Dan. 1:19 ”Kungen talade med dem, och det fanns ingen av dem som kunde jämföras med Daniel, Hananja, Misael och Asarja. De fick då tjänstgöra hos kungen.
20 Han fann att de i alla frågor som krävde vishet och förstånd var tio gånger klokare än någon annan av de spåmän och besvärjare som fanns i hela riket.
21 Och Daniel blev kvar där ända till kung Koresh första regeringsår.”

Dan. 5:11 ”I ditt rike finns en man, i vilken heliga gudars ande är. I din fars tid visade han sig ha insikt och förstånd och vishet likt gudars vishet. Din far, kung Nebukadnessar, satte honom främst bland spåmännen, besvärjarna, kaldeerna och stjärntydarna. Detta gjorde din far, kungen,
12 eftersom Daniel, som kungen gav namnet Beltesassar, hade en enastående ande, klokhet, förstånd och skicklighet att uttyda drömmar och lösa gåtor och reda ut invecklade ting. Sänd därför efter Daniel. Han kommer att ge uttydningen."

Dan. 6:25 ”Därefter lät kung Darejaves skriva till sitt folk och stammar och tungomål som fanns på hela jorden: "Jag önskar er fred och framgång!
26 Härmed befaller jag att man inom hela mitt rikes område skall bäva och frukta för Daniels Gud. Ty han är den levande Guden, som evigt förblir. Hans rike kan inte förgöras, hans välde har inget slut.
27 Han befriar och räddar, han gör tecken och under i himlen och på jorden, han som har befriat Daniel ur lejonens våld."
28 Och denne Daniel steg i ära och makt under Darejaves, det vill säga* under persern Koresh* regering.”

Det finns många fler exempel t.ex. kung David som var en man efter Guds hjärta, trots alla brister och tillkortakommanden. Alla människor har brister men Gud som är full av nåd och barmhärtighet ser alltid till ett ärligt hjärta som vill leva nära Honom.

Inga kommentarer: