Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 15 mars 2013

Den svenska vården befinner sig i kris!

Törs man bli gammal?
av Bert Stålhammar
Debatt Publicerad 2013-03-14 16:33
Citat: ”Att sjukvården liksom äldrevården befinner sig i en katastrofal kris är väl känt bland alla medborgare som försökt få träffa en doktor eller suttit hela dagar på akuten. Varje dag rapporteras om stora brister när det gäller tillgången på personal, felbehandlingar, överbeläggningar och utarbetade sjuksköterskor som säger upp sig. Stafettläkare lär finnas på vårdcentralerna ibland och på vårdavdelningarna tvingas sjuksköterskor ofta utföra uppgifter som städning och mathantering.
    Äldre patienter och så kallade vårdtagare (ett hemskt ord) tycks vara en lämplig grupp att spara in på. Skröpliga som de är så orkar de knappast protestera och att dementa patienter får vandra runt i korridorerna i nedbajsade blöjor hela dagen får man acceptera. Alla politiker tycker att det är roligare att bygga nya arenor än att ordna en äldrevård som är ärlig.

Vilka skall drabbas av besparingar nästa gång? Yngre människor som genom handikapp och sjukdom av olika slag inte kan arbeta kostar mycket pengar. Här finns nog sparmöjligheter. Har man väl börjat definiera människor utifrån hur mycket de kan bidra med till samhällets totala ekonomi, så kan gränserna lätt förskjutas. Exemplen från nazityskland är skrämmande.

Senare i vår kommer ytterligare cirka 50.000 människor att söka vård i landets alla tandläkar- och vårdinrättningar. Detta enligt riksdagens beslut att ge alla de invandrare som vistas illegalt i Sverige samma rätt till vård och behandling som landets egna medborgare.
Men eftersom våra förtroendevalda tycks vara utrustade med en förmåga till insikt som den vanlige väljaren saknar, så garanterar de att detta riksdagsbeslut inte på något vis kommer att öka problemen inom sjuk- och äldrevården.
Statsministerns bok om Sverige heter också Det sovande folket.”

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör
Källa: Hemmets Vän

Inga kommentarer: