Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

torsdag 21 mars 2013

Bileam var både profet och trollkarl.

(Bibelställen och citerade förklaringar är hämtade ur Handbok för Livet)
Berättelsen om Bileam återfinns i 4 Mos. kap. 22-24
Bileam och den
talande åsnan
Vad kan vi lära av berättelsen om Bileam?

Berättelsen om Bileam är intressant även för vår tid. Gud använde Bileam till att profetera välsignelse över Israel, trots att Bileam var en trollkarl. Bileam hade en delad håg där betydelsen av makt och pengar hade en starkare dragningskraft på honom än vad Gud hade.

Det visar att Gud har full kontroll över både onda och goda och han använder vem han vill och när han vill.

Citat ur förklaring: ”Det är lätt att förstå att israeliterna blev vilseledda. Bileam tycktes alltid ha de rätta orden och det rätta förhållningssättet – åtminstone till att börja med. Inte förrän Bileam hade orsakat stor skada i deras personliga liv och för hela nationen insåg man att han drevs av sin girighet, att han använde sig av spådomskonst och att han var indragen i hedniska religiösa riter.
Vi måste noga pröva både ord och handling hos den som erbjuder andlig hjälp.”


På samma sätt är det i dag när makten och pengabegäret blir viktigare än Gud och hans ord. Mycket allvarligt blir detta när det sker bland ledare i Guds församling.
Då kan det bli som för Bileam att lojaliteten blir delad mellan Gud och mörkrets krafter, så i stället för rent profetiskt tal från Gud, så kan spådomsandar bli verksamma i församlingen.
Detta kan ställa till mycket stor skada, både på församling och på enskilda personer.

Att vara trofast mot Guds ord kan kosta oss både högre positioner och ekonomiska förmåner på kort sikt. Men den som väljer Gud före makt och pengar kommer en dag att få en rik belöning i himlen.

Citat ur förklaring: ”Det verkar främmande att Gud skulle använda en trollkarl som Bileam att förutsäga Messias ankomst, (4 Mos. 24:15-19) men detta lär oss att Gud kan använda vad som helst eller vem som helst för att genomföra sina planer.
Men att han använder sig av en trollkarl betyder inte att han accepterar spådomar.
Nej, Bibeln fördömer detta på flera ställen.
2 Krön. 2:6 ”Manasse offrade dessutom sina egna barn i eld i Hinnoms dal. Han rådfrågade spåmän och andebesvärjare och gjorde mycket ont och utmanande i Herrens ögon.”

Upp. 18:23 ”Aldrig mer ska en lampa lysa i dig. Aldrig mer ska några glada röster från brud och brudgum höras i dig. Dina köpmän styrde handeln i hela världen, och du bedrog alla med din magi och ockultism.”

Med sitt handlande visar Gud att han har makt och kontroll över både gott och ont.”

I andra Petrus brevet kan vi läsa om Bileams ondska och följderna av att sprida falska budskap.

2 Petr. 2:15 ”De har övergett den rätta vägen och har gått vilse precis som Bileam, Bosors son. Han älskade att tjäna pengar på att göra det som var ont.
16 Men Gud hejdade profeten Bileam när han tänkte framföra ett falskt budskap i Guds namn. Gud lät en åsna tala till honom med människoröst.
17 De som sprider falsk undervisning är som uttorkade brunnar, och som dimmoln som jagas av stormvinden. De lovar den törstige vatten, men de har inget att ge. Därför väntar helvetets mörker på dem.
18 De talar vackert, men deras löften är tomma. Genom att locka med ett vilt och omoraliskt liv, där människor får följa sina onda begär, lurar de till sig nya troende som just har lämnat ett liv i synden.
19 De lovar människor frihet, men de är själva slavar under synder som gör att de går evigt förlorade. En människa är ju slav under det som behärskar henne.
20 Om de som har flytt från den här världens omoral genom att lära känna Herren Jesus Kristus, vår Räddare, än en gång blir infångade och slavar under synden, då är deras situation värre än förut.
21 Ja, det hade varit bättre för dem att aldrig få reda på rätta sättet att leva, än att först lära känna Guds vilja och sedan vända ryggen åt allt som han har befallt dem.
22 Det har gått med dem, precis som det står i det gamla ordspråket: ”Hunden vänder åter till sina spyor”, och ”Ett tvättat svin vältrar sig i smutsen igen.

*****************
Här talar Bileam ut en profetia från Gud med välsignelse över Israel.
4 Mos. 24:1 "Bileam förstod nu att Herren tänkte välsigna Israel, så han avstod från de spådomskonster han använt vid de tidigare tillfällena och såg i stället mot öknen och skaffade sig en överblick av Israels läger,
2 som sträckte sig över slätterna, uppdelat efter de olika stammarna. Då kom Guds Ande över Bileam,
3-9 och han sa: ”Bileam, Beors son, mannen som kan se klart, säger så: 'Jag har hört vad Gud säger. Jag har sett det som den Allsmäktige har visat mig. Jag föll ner inför honom, och mina ögon öppnades: Jakob, dina tält och dina lägerplatser är ljuvliga.
Jag ser dem framför mig som gröna dalar, som fruktbara trädgårdar vid flodstranden, som aloeträd planterade av Herren själv, som cedrar vid vattnet. De ska bli välsignade med vatten i överflöd och så sin säd på välbevattnade åkrar.
Deras kung ska bli större än Agag. Deras kungarike är upphöjt. Gud har lett dem ut ur Egypten. Israel har styrka som en vildoxe, och han ska sluka folken som står honom emot. Han ska bryta sönder deras ben. Han ska skjuta dem med vassa pilar.
Israel vilar som ett lejon, som en lejoninna som ingen vågar störa. Välsignad är den som välsignar dig, Israel, och förbannad den som förbannar dig.' "

10 Nu kokade kung Balak av ilska. Han slog ihop händerna och sa med förakt: "Jag skickade efter dig för att du skulle förbanna mina fiender, och i stället har du nu välsignat dem tre gånger.
11 Ge dig i väg härifrån! Gå hem! Och jag som hade planerat att visa dig stor ära, men nu har Herren berövat dig den förmånen!"

Bileam välsignar Israel för fjärde gången
12 Bileam svarade: "Men jag sa ju till dina sändebud,
13 att om du så gav mig hela ditt palats fyllt med silver och guld, så kunde jag ändå inte gå förbi Herrens ord och säga ett enda ord av mig själv! Jag förklarade ju mycket tydligt för dig att jag bara skulle säga det som Herren befallde.
14 Nu ska jag gå tillbaka till mitt eget folk, men först vill jag tala om för dig vad israeliterna kommer att göra med ditt folk!"

15-19 Bileam sa: "Bileam, Beors son, är en man vars ögon är öppna! Han hör Guds röst och får kunskap från den Högste. Han ser vad den Allsmäktige visat honom. Han faller ner inför honom och hans ögon öppnas. Jag ser att i Israels framtid ska en stjärna komma från Jakob, en spira från Israel. Denne Israels härskare ska slå Moabs folk och utrota Sets söner. Israel ska äga hela Edom och Seir. De ska övervinna sina fiender. Jakob ska stå upp i makt för att inta många städer."
20 Sedan såg Bileam ut över amalekiternas område och sa: "Amalek var den förste bland folken, men hans öde är fördärv!"
21-22 Därefter vände han sig mot kaineerna och fortsatte: "Ja, din boning är så trygg och ditt näste är placerat bland klipporna. Men ändå ska ni utrotas, och den assyriske kungens väldiga armé ska föra er bort i fångenskap!"
23-24 Han avslutade med att säga: "Vem kan komma undan med livet i behåll när Gud gör detta? Skepp ska komma från Cyperns kuster och straffa både Eber och Assyrien. De måste också ödeläggas."
25 Bileam återvände sedan hem, och Balak gick åt sitt håll."

Inga kommentarer: