Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

tisdag 29 november 2011

Den farlige ledaren.

Källa:  http://www.livifrihet.nu/swe/denfarligeledaren.html

Narcissist
Ofta upphöjs den karismatiske ledaren som får saker att hända och kan samla folk omkring sig.

En sådan person kan ses som en tillgång men vissa personer som har denna egenskap kan istället vara ett verkligt hot. Han för, för det är oftast en man, kan ha fingertoppskänsla för hur han skall få personer dit han vill.

En sådan kan lura många människor med sitt övertygande sätt och ibland även framgång. Men det handlar om en person som kategoriskt prioritererar egna syften, saknar förmåga att känna empati och alltid vill vara i centrum. En sådan person kan visa både tydliga psykopatiska och narcissistiska drag, se nedan.

En sådan person lämnar lik utmed vägen och företagets eller församlingens verksamhet kan också lida stor skada, dvs det handlar om en maktmänniska eller psykopat.

Maktmänniskan kan finnas i ALLA typer av organisationer där det behövs starka ledare.

Maktmänniskan kan genom sitt charmerande sätt lura alla att tro att allt är väl och dölja sina egna aktiviteter.

*********************************** 



Vad menas med en maktmänniska?
Maktmänniska är ett begrepp som förekommer i olika skrifter men det är inte mig veterligen en etablerad term och vi skall försöka beskriva vad vi menar.

Maktmänniskan använder makt som ett medel för att nå sina egna syften. Dessa anser maktmänniskan stå över andras önskemål och syften. Han, eller hon, vill gärna vara medelpunkten (tecken på narcissism). Maktmänniskan liknar mycket det som i forskningen kallas psykopat ..... Läs mer!  

Den farlige narcissisten 
Vissa personer utvecklar ett fokus kring den egna personens betydelse som går betydligt längre än en vanlig sund självuppfattning och kan vara direkt farlig. Människor i hans eller hennes närhet blir bara objekt som används för att användas för egna syften. Läs mer! 


Tänkvärt!!!
TÄNKVÄRT
*Det är inte den kristna tron som är orsaken till att människor mår dåligt utan den ledarstil och den kultur som den farlige ledaren skapar.

*En farlig ledare basunerar ut sitt budskap och ser till att det är det som råder. Alla andra röstar tystas ner, försvagas, kritiseras, demoniseras.

*Den farlige ledaren sätter sig själv och sina målsättningar i centrum. Inte de människor han förväntas leda. De blir istället medel för hans/hennes maktutövning.

*En farlig ledare som anser sig vara pastor, apostel, ledare el likn vill gärna framstå som att man är Guds redskap och det är han/hon som verkligen hör Guds röst och lever i Guds vilja. Allt som går emot detta eller står utanför detta anses vara felaktigt och skall bekämpas.

2 kommentarer:

Marguerite sa...

Ja,detta har ju Sverige fått känna av,och vilka konsekvenser det fick,,,jag tänker ju främst på Knutby då,,,men det finns ju även andra exempel....Tack för dina välsignade inlägg,Anna...Kram!!!

Anna sa...

Ja, tyvärr har du helt rätt i det, att det även finns andra exempel.
Ha det gott, Marguerite!