Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 11 november 2011

Reformationsbibeln: Jesu Bergspredikan andra delen

Källa: Reformationsbibeln: http://www.bibel.se/viewNavMenu.do?menuID=4

Fortsättning av Jesu bergspredikan

Matt. 6:1 "Ge akt på er allmosa*, så att ni inte ger den inför människorna, för att ni skall bli sedda av dem. Annars har ni ingen lön hos er Fader, som är i himlen. Matt. 23:5. *barmhärtighetsgåva. UN: Akta er för att utföra goda gärningar.
2. Därför, när du ger en allmosa, så låt inte stöta i basun för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna, för att de skall bli prisade av människorna. Sannerligen säger jag er: De har fått ut sin lön.
3. Men när du vill ge en allmosa, så låt din vänstra hand inte veta vad den högra gör,
4. så att din allmosa förblir i det fördolda, och din Fader, som ser i det fördolda, skall själv synligt* belöna dig. Luk. 14:14. *UN utelämnar: synligt.
5. Och när du ber, skall du inte vara som hycklarna, ty de står gärna i synagogorna och i gathörnen och ber, för att de skall bli sedda av människorna. Sannerligen säger jag er: De har fått ut sin lön.
6. Men när du ber, så gå in i din kammare, och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Och din Fader, som ser i det fördolda, skall synligt* belöna dig. 2 Kon. 4:33. Apg. 9:40. 10:9. *UN utelämnar: synligt.



7. Och när ni ber, skall ni inte vara mångordiga så som hedningarna, som menar att de skall bli hörda för sina många ords skull. 1 Kon. 18:26.
8. Ni skall därför inte likna dem. Ty er Fader vet vad ni behöver, förrän ni ber honom.
9. Därför skall ni be så: Fader vår, som är i himlarna! Helgat varde ditt namn. Luk. 11:2.

10. Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himlen, så ock på jorden.
11. Vårt dagliga bröd giv oss idag 
12. och förlåt oss våra skulder, så som ock vi förlåta* dem oss skyldiga äro. *UN: vi har förlåtit.
13. Och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen*. 1 Tim. 6:16. 2 Tim. 4:18. *UN utelämnar: Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.
14. Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser, så skall också er himmelske Fader förlåta er.
Matt. 5:23. Mark. 11:25. Kol. 3:13.
15. Men om ni inte förlåter människorna deras överträdelser, så skall er Fader inte heller förlåta era överträdelser. Matt. 18:35. Jak. 2:13.
16. Och när ni fastar, skall ni inte se dystra ut som hycklarna. Ty de vanställer sina ansikten, för att det skall synas för människorna att de fastar. Sannerligen säger jag er: De har fått ut sin lön. Jes. 58:1f.
17. Men när du fastar, så smörj ditt huvud och tvätta ditt ansikte, Dan. 10:3.
18. för att människorna inte skall se att du fastar, utan din Fader som är i det fördolda. Och din Fader, som ser i det fördolda, skall synligt* belöna dig. *UN utelämnar: synligt.
19. Ni skall inte samla er skatter på jorden, där mal och rost fördärvar, och där tjuvar bryter sig in och stjäl, Ords. 23:4.

20. utan samla er skatter i himlen, där varken mal eller rost fördärvar, och där tjuvar inte bryter sig in och stjäl. Matt. 19:21. Luk. 12:33. 1 Tim. 6:6f.
21. Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara.
22. Ögat är kroppens ljus. Är ditt öga friskt, så får hela din kropp ljus. Luk. 11:34.
23. Men är ditt öga dåligt, så blir hela din kropp mörk. Är det nu så, att ljuset som är i dig är mörker, hur stort blir då inte mörkret? Ords. 20:27.
24. Ingen kan tjäna två herrar. Ty antingen skall han hata den ene och älska den andre, eller så skall han hålla sig till den ene och förakta den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon*.
1 Kon. 18:21. Luk. 16:13. *arameiskt ord som betyder förmögenhet, rikedom.
25. Därför säger jag er: Bekymra er inte för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, och inte för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten, och kroppen mer än kläderna?
Luk. 12:22. Fil. 4:6. 1 Tim. 6:8. Hebr. 13:5. 1 Petr. 5:7.
26. Se på himlens fåglar: De sår inte, inte heller skördar de och samlar inte in i ladorna, men er himmelske Fader föder dem. Är ni inte mycket mer än de?

Job 39:3. Ps. 147:9. Matt. 10:29. Luk. 12:24.
27. Vem är den bland er, som med sin omsorg förmår lägga en aln till sin livslängd*? *KXII: längd.
28. Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på liljorna på marken, hur de växer: De arbetar inte, inte heller spinner de.
29. Men jag säger er, att inte ens Salomo i all sin härlighet var så klädd som en av dem. 1 Kon. 10:25.

30. Om nu Gud kläder gräset på marken, vilket i dag står och i morgon kastas i ugnen, skulle han då inte mycket mer göra det med er, ni klentrogna?
31. Därför skall ni inte vara bekymrade och säga: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med?
32. Ty allt detta söker hedningarna efter, och er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Ps. 55:23.
33. Utan sök först efter Guds* rike och hans rättfärdighet, så skall allt detta tillfalla er.
1 Kon. 3:13. Ps. 37:25. *UN sätter inom parentes: Guds.
34. Bekymra er därför inte för morgondagen, ty morgondagen skall ha sina egna bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. Luk. 10:41f.

Inga kommentarer: