Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 25 november 2011

Information om Bibeln, av pastor Ulf Magne Lövdahl, Norge

Källa: http://www.frihet.no/int/hur.htm  

Bibeln - Den Heliga Skrift
Undervisningen är skriven av pastor Ulf Magne Lövdahl, Norge. Översättare Sigrid Forslin










Innehåll:

*Hur är Bibeln?
*Hur blev Bibeln till?
*Samlingsprocessen
*Bibelns eget vittnesbörd
*Tolkningsmetoder
*Bibelns egna motsägelser
*Bibelöversättning
*Gud bevarar Ordet
*Flera grundtexter?
*Kampen om grundtexten
*En ny ”Bibel”
*Goda och dåliga manuskript

*Noter


Hur är Bibeln?
Bibeln är en fantastisk bok som innehåller sånger, undervisning, historia, vacker poesi och profetior. Allt det här är nedskrivet under en period av flera tusen år. Här finner vi beskrivet hur människan blev till, hur vi ska leva för att få ett bra liv här på jorden och hur vi ska få en evighet tillsammans med vår Herre och Skapare i hans himmel. Och Bibeln är en ärlig bok. Det är ingen glorifiering av Herrens stora kvinnor och män. Både deras och våra svagheter blir avklädda. Bibeln uppenbarar för oss, på ett ärligt och direkt sätt, vad som väntar oss ifall vi inte tar emot han som är bokens huvudperson – Jesus Kristus.

Det finns inte någon annan litteratur som kan mäta sig med Bibeln. Ingen annan bok har erövrat världen som den. Idag, 1900 år efter att det sista ordet blev nedskrivet, så är Bibeln alltjämt den bok som blir mest såld i världen. Många människor har upplevt att deras liv har blivit förändrat efter att de börjat läsa Bibeln, som även har fått beteckningen ”Guds ord.”

Bibeln har ett livsförvandlande budskap. Det berättas från det tidigare Sovjet att människor upplevde denna livsförvandlande kraft även när de läste kommunisternas antikristna propaganda. Det ”fel” som kommunisterna hade gjort, var citera verser och avsnitt från Bibeln. Dessa verser grep tag i människorna på ett sådant sätt att de måste ge sina liv till Jesus Kristus och bli frälsta. Det är kraft i Guds ord. Hur kan det vara det?

Det som gör Bibeln så speciell är att den inte har ett mänskligt upphov. All annan litteratur är skriven av människor. De skrev ner sina tankar och upplevelser. Bibeln däremot är Guds ord till oss. Det är Gud som är upphovet, inte människors tankar. Hur Gud förmedlat detta så att det blev nedskrivet, ska vi se på senare. Vi ska även se på hur han håller sin hand över Bibeln och beskyddar den mot människor som önskar att förändra, lägga till eller dra något från det budskap som Gud har gett oss.

Ska vi lära känna Gud så är Bibeln oumbärlig. Gud uppenbarar sig själv genom Ordet. Om vi skulle plocka bort avsnitt i Bibeln, så plockar vi bort delar av Gud och det blir en annan gud än den sanne, evige, fullkomlige och allsmäktige, himmelens och jordens skapare. Bibeln presenterar Gud för oss. Från första till sista sidan präglas boken av sitt upphov. Det är därför denna bok har gripit tag i så många människor genom alla tider, och inte blivit gammalmodig och föråldrad. Gud är nämligen igår och idag densamme, ja till evig tid (jfr. Hebr 13:8 )

Läs vidare här >>>

Inga kommentarer: