Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

måndag 22 november 2010

Vad säger Guds Ord om diskuterande och dömande?


Ständigt diskuterande.
Diskussioner mellan kristna ska inte ha sin grund i en sjuklig lust att diskutera och strida om ord, den ska inte heller bottna i ett behov av att ”hänga ut” enskilda personer och fälla sina domar över dessa människor. Då är vi ute på hal is för bibeln säger att det är aldrig vår sak att döma någon människa.

Om det är brott begångna då är det domstolens sak att döma, för övrigt så är det bara Guds sak att döma och Han kommer själv att döma människorna en gång för deras synder.
Om vi tar på oss en roll som domare så drar vi därmed en dom över oss själva. Var och en må istället se till att sopa rent för egen dörr och lämna domen åt Gud, förlåta den som felar och välsigna sina fiender.
Det är viktigt att skilja på personer och företeelser, i samhället och i församlingen. Vad det gäller mörkrets rikes framfart i vår tid så ska vi vara på alerten och avslöja fiendens alla onda planer och strategier, varna för villfarelse och villolärare o.s.v.
Det är viktigt att kunna skilja på avslöjande och dömande, men som jag ser det så får inte ett avslöjande av t. ex. en villolärare, övergå till rena personangrepp och ett illgörande över den personens livsstil, då har det övergått till ett dömande.
***********************************
2 Tim. 2:8 ”Jag vill nu att männen på varje ort skall be med heliga, upplyfta händer, utan vrede och diskuterande.”

Apg. 24:12 ”Varken i templet eller i synagogorna eller ute i staden har de sett mig diskutera med någon eller ställa till oroligheter bland folket.”

1 Tim. 6:3-5 ”Om någon ger en falsk undervisning och inte håller sig till vår Herre Jesu Kristi sunda ord och till den lära som hör till gudsfruktan, så är han högmodig och begriper ingenting. Han har bara en sjuklig lust att diskutera och strida om ord. Sådant väcker avund, kiv, smädelser och misstankar, och leder till ständiga tvister mellan människor som är fördärvade i sitt sinne och har vänt sig bort från sanningen, och som menar att gudsfruktan är en god affär.”



Dömande av människor.
Matt. 7:1-5 ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått ni mäter med, skall det mätas uppåt er. Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga? Eller hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga? Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga”

Luk. 6:37-38 ”Döm inte, och ni skall inte bli dömda. Fördöm inte, och ni skall inte bli fördömda. Förlåt, och ni skall bli förlåtna. Ge, och ni skall få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall Gud ge er i famnen. Ty med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er."

Rom. 12:17-21 ”Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor. Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er. Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda.”

Förlåtande sinnelag.
Matt. 6:14-15 ”Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser, skall er himmelske Fader också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna, skall inte heller er Fader förlåta era överträdelser.”

Kol. 3:13 ”Ha fördrag med varandra och förlåt varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit er skall ni förlåta varandra”.

5 kommentarer:

Marguerite sa...

AMEN,säger jag till det du skriver,Anna!!! Skulle man hamna i någonting,ska man bara svara med Ordet,och inte inlåta sig i diskussioner!!!KRAM!

Marguerite sa...

Ps:Och om någon har något emot någon,ska ju den först gå och "göra upp",innan man kommer fram till Herren,i bön,eller vad det vara månde!Annars ligger det till hinder för oss.Ds!!!

Anna sa...

Tack, Marguerite för dina kommentarer! Det ligger så mycket klokhet och uppmuntran i det du skriver.
Ha det gott!

Anonym sa...

Frid Anna! En mycket bra och sann blogg du har. Fortsätt skriva och Herren skall rikligt välsigna dig, Ty Hans ord skall icke vända fåfängt tillbaka utan det har verkat som han vill. Kram från Annika.

Anna sa...

Tack, Annika, för din kommentar! Det är som riktiga guldkorn i vardagen, att få möta såna varma människor!
Var rikt välsignad!