Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 23 september 2011

Nyheter från Israel 2011-09-22




Från tidningen Hemmets Vän finns följande artikel att läsa:

"Internationell oro inför palestinsk FN-ansökan"
Veckans nummer Publicerad: 2011-09-15 10:43

"Den 20 september lämnar presidenten Mahmoud Abbas in ansökan om palestinskt medlemskap i FN och om ett erkännande av en palestinsk stat. Både i FN, EU och på nationell nivå diskuteras just nu hur man ska ställa sig. EU är splittrat, USA hotar med veto i FN:s säkerhetsråd dit frågan först kommer och också i den svenska regeringen diskuteras frågan intensivt.

– Vi har delvis olika uppfattningar i alliansen i den här frågan – så enkelt är det, förklarar Fredrik Malm, Folkpartiets utrikespolitiska talesman.

Fredsförhandlingarna mellan Israel och de palestinska myndigheterna har legat nere en längre tid. Palestinierna vägrar förhandla så länge Israel inte stoppar nytt bostadsbyggande på Västbanken eller i Jerusalem. Fredrik Malm menar att den palestinska ansökan kan vara ett sätt att komma förbi fredsförhandlingarna.

– Hur den här omröstningen kommer att sluta är svårt att säga men det finns ett stort stöd för palestinskt medlemskap i FN:s generalförsamling. Cirka 125 stater som i dagsläget erkänner en palestinsk stat, fortsätter Fredrik Malm.

Erkännande
– Om man vill att en palestinsk stat ska långsiktigt vara hållbar måste man lösa en lång rad svåra frågor först. Om FN beslutar sig för att erkänna en palestinsk stat så innebär det inte i praktiken att palestinierna kommer att få en egen stat. Det förutsätter att man når ett fredsavtal med Israel först – det är den avgörande frågan."

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 2011.

Inga kommentarer: