Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 25 september 2011

Sakarjas syner och dess innebörd

*Sakarja ser spejare som rapporterar till Gud att de nationer som gränsar till Juda har förtryckt Guds folk och lever ett syndigt och oansvarigt liv.
Läs Sak. 1:7-17

Vad innebär det?
”Varför bestaffar inte Gud ondskan?” Ogudaktiga nationer kan ha framgång men inte för alltid. Gud kommer att döma dem efter deras gärningar.


*Sakarja ser fyra horn – fyra världsmakter som har förtryckt och förskingrat Juda och Israel. Sedan ser han fyra smeder som bearbetar hornen.
Läs Sak. 1:18-21

Vad innebär det?
Gud kommer att göra vad Han har lovat. De ogudaktiga nationer som har fått Guds uppdrag att bestraffa Hans folk kommer att bli dömda för sin synd så snart de har utfört uppdraget.

*Sakarja ser en man som mäter Jerusalem. En dag ska staden fyllas med människor och Gud själv ska vara den mur som beskyddar staden.
Läs Sak. 2:1-13

Vad innebär det?
Jerusalem blir upprättat i Guds Eviga Rike. Gud håller löftet att beskydda sitt folk.


*Sakarja ser Josua, översteprästen, stå inför Gud. De trasor han är klädd i blir utbytta mot rena kläder. Satans anklagelser mot honom förkastas av Gud.
Läs Sak. 3:1-10

Vad innebär det?
Som medlare mellan Gud och folket får Josua syndens trasor utbytta mot Guds rättfärdighets rena linne. Jesus har bytt ut vår synd mot Guds rättfärdighet (se Ef. 4:24; 1 Joh. 1:9).

*Sakarja ser en ljusstake som brinner med en evig låga därför att dess olja aldrig tar slut. Bilden påminner folket om att det bara är genom Guds Ande som människan har framgång och inte på grund av egen kraft och förmåga.
Läs Sak. 4:1-14

Vad innebär det?
Guds Ande finns tillgänglig utan begränsning. Mänsklig förmåga kan inte lägga något därtill. Guds verk kan inte utföras genom mänsklig styrka.

*Sakarja ser en flygande bokrulle – Guds förbannelse.
Läs Sak. 5:1-4

Vad innebär det?
Varje människa blir dömd av Guds Ord och Ande. Det är den enskilda människans synd det gäller här, inte nationernas synd. Varje människa är själv ansvarig för sitt liv och sina gärningar och ingen kommer undan. Guds förbannelse är en bild på förintelse – all synd kommer att dömas och utplånas.

*Sakarja ser en kvinna i en korg. Hon är en bild på nationernas ondska och ogudaktighet. En ängel tvingar tillbaka kvinnan i korgen och sänder henne tillbaka till Babylon.
Läs Sak. 5:5-11

Vad innebär det?
Varje människas personliga synd blev dömd i den föregående synen (5:1-4). Nu är det samhällets synd som avlägsnas. Det måste ske för att rena både nationer och individer.

*Sakarja ser fyra hästar och vagnar. Hästarna är Guds dom över världen. En sänds mot norr, i den riktning de flesta av Judas fiender befinner sig. De andra tre bevakar världen beredda att verkställa Guds dom på Hans befallning.
Läs Sak.6:1-8

Vad innebär det?
Dom kommer över alla som förtrycker Guds folk. Den kommer i Guds tid och på Guds befallning.
 
Hämtat från: "Handbok för Livet"

Inga kommentarer: