Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 13 maj 2012

Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?

Utdrag ur en predikan av Jack-Tommy Ardenfors
Gudstjänst i Smyrnakyrkan Göteborg 011111 kl. 11.00
Emmausvandrarna
”...Texten kom klockrent från himlen och är denna: "Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty från det utgår livet." (Ords 4:23) Låt oss läsa denna bibeltext högt och tillsammans..."

"...Verklig väckelse börjar alltid i hjärtat. Man kan aldrig hämta väckelsen från någon väckelsehärd långt härifrån. När jag under min förkunnargärning läst och hört att väckelsens eld brunnit klart någonstans har jag gjort mitt yttersta för att hämta hem lärdomar därifrån.
Och visst är det så att vi har mycket att lära! Men jag kan inte underlåta att varna för vår benägenhet att alltid söka genvägarna… jag kan själv med skammens rodnad på mina kinder bekänna att jag försökt mig på att importera väckelse men hela väckelsehistorien visar ett och detsamma och det är att det inte finns några genvägar i Guds rike! Vill man verkligen vara med om väckelse måste man också vara beredd att betala priset och priset är detsamma över hela världen och genom alla tider, bön och förbön!


Att säga att jag läst hundratals böcker om väckelse är nog en överdrift men sedan mina tidiga år har jag kastat mig över massor… och mer än en gång har jag när jag tänkt - när en bok inte gav mig det jag hade hoppats - att han hade så rätt, så rätt den gode Salomo när han säger: "Det finns ingen ände på det myckna bokskrivandet…" (Pred 12:12)

Allt Gud gör är i original. Det finns inte två människor på vår jord som är exakt lika och en del hävdar faktiskt att det inte finns två snöflingor som är exakt lika… hur det är med det kan jag inte reda ut men kvar står faktum att det är vi människor och inte Gud som försöker oss på att använda karbonpapper!
Men när det är sagt är det lika angeläget att framhålla att det finns andliga principer som är tidlösa och därför oändligt viktiga att hämta in, först och främst från Guds Ord men också från såväl historiens som nutidens väckelsehärdar...
...det första och helt avgörande steget för att få svar på frågan om "Väckelsens hemlighet och konsekvenser!" är att hjärtat är med...

Det förkrossade hjärtat…
Något har hänt. Och här är vi en andlig hemlighet på spåren. Det som har hänt är nämligen själva förutsättningen för att man skall kunna vara en kanal för himlens välsignelser.
Det hårda hjärtat har träffats av den gudomliga kärleken på ett så påtagligt sätt att det har blivit en total förvandling. Om den förste av Israels kungar – Saul – står det: "När Saul vände sig om för att gå från Samuel, förvandlade Gud hans hjärta." (1 Sam 10:9) jfr 2 Kor 5:17

Det förvandlade hjärtats viktigaste kännetecken - adelsmärke – är renheten. Må vi aldrig glömma att det är hjärtats renhet som är den avgörande förutsättningen för all nära gudsrelation. Bibeln säger: "Närma er Gud, så skall han närma sig er…rena era hjärtan…" (Jak 4:8)

I en av de s k saligprisningarna alldeles i början av sin bergspredikan säger Jesus: "Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud." (Matt 5:8) Det är i ljuset av den undervisningen man skall läsa Paulus varma uppmaning till sin unge medarbetare:
"Fly bort från ungdomens onda begär och sträva efter rättfärdighet, tro, kärlek och frid tillsammans med dem som åkallar Herren av rent hjärta." (2 Tim 2:22)

Det utvecklas en underbar, himmelsk atmosfär där människor kommer samman i bön och gör det med rena hjärtan! Det blir mer och mer av attraktion hos den kristendom som präglas av den himmelska renheten!

Välsignelsen av att leva i renhet och med ett förkrossat hjärta framhålls på ett mycket inträngande sätt hos Psalmisten: "Herren är nära dem som har ett förkrossat hjärta och frälsar dem." (Ps 34:19) Tänk att få ha denna närhet till Herren själv och inte blir det sämre av att Herren själv går ännu ett steg när han betygar:

"Så säger den höge och upphöjde, han som tronar till evig tid och heter "den Helige": Jag bor i det höga och heliga men också hos den som är förkrossad och har en ödmjuk ande, för att ge liv åt de ödmjukas ande, för att ge liv åt de förkrossades hjärtan." (Jes 57:15)

"Jag bor hos den som är förkrossad och har en ödmjuk ande…" säger Herren, men Herren bor då verkligen inte var som helst. Det hårda hjärtat är aldrig en boplats för Herren. Det högmodiga hjärtat är så avskyvärt för Herren att bibeln säger:
"Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd." (1 Petr 5:5) Kan du tänka dig något mer tragiskt än att ha Gud emot sig… Jag ryser i hela mitt inre bara jag tänker tanken!

Ett rent hjärta… ett förkrossat och ödmjukt hjärta… Ett mjukt hjärta… Det tillhör grundförutsättningarna när man talar om "Väckelsens hemlighet och konsekvenser!" Men det vill till något mer…

Det brinnande hjärtat…

På flera ställen i bibeln möter vi uppmaningen att vi skall vara brinnande. Redan i Gamla Testamentet står det om brännofferaltaret: "Elden skall hållas brinnande och får inte slockna…" (3 Mos 6:9,12,13)
Jesus säger: "Spänn bältet om livet och håll lamporna brinnande." (Luk 12:35) Paulus understryker samma tanke: "var brinnande i anden…" (Rom 12:12) Jag ber att denna heliga eld skall brinna i mitt inre till mitt sista andetag.

I en av bibelns mest gripande texter möter vi två sorgsna lärjungar på påskdagen på vandring från Jerusalem till Emmaus. Jesus kom och gick med dem och de pratade med honom utan att känna igen honom. Först när han lämnat dem gick det upp för dem vem de hade varit i sällskap med på vägen och som även delat deras gemenskap i hemmet en stund och de utbrast:
"Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?" (Luk 24:32) En av de viktigaste frågorna vi kan ställa oss är om våra hjärtan brinner. Med brinnande hjärtan är vi på väg att upptäcka "Väckelsens hemlighet och konsekvenser!"

Vad var det Salomo sa? "Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty från det utgår livet." (Ords 4:23) Visst börjar vi ana att det inte kan finnas något viktigare för en kristen än att efterfölja den uppmaningen, eller?

Är hjärtat förkrossat och brinnande sätter det sin prägel på mitt sätt att leva…

Mitt hjärtas ställning påverkar mitt hem…
Åter till Emmausvandrarna. Det står: "När de närmade sig byn dit de var på väg, verkade det som han ville gå vidare. Men de bad honom ivrigt: "Stanna kvar hos oss! Det blir snart kväll och dagen går mot sitt slut." Då gick han in och stannade hos dem." (Luk 24:28-29) Paulus skriver: "att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan…" (Ef 3:17) Än en gång… vad rätt man har tänkt! ( Ef. 3:14-21 Se längst ner på sidan)

Det går inte att hoppa över detta steg när världen skall påverkas… Om jag talar aldrig så mycket om min längtan efter väckelse men det inte visar sig i mitt sätt att leva där hemma är det av inget värde...
...Jag tänker ofta på några gammaltestamentliga ord. Herren säger till Mose något som sedan dess lever hos det judiska folket. "Dessa ord som jag i dag ger dig befallning om, skall du lägga på hjärtat. Du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp…
du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar." (5 Mos 6:6-9) Det är därför du på dörrposten till alla judiska hem ser den lilla kapseln med ett bibelord inmatat.

Jag vill varna för tvångsmatning av Guds ord men uppmuntra till att genom sitt eget exempel skapa kärlek till Guds Ord... 
********************************
Bön och lovprisning
Ef. 3:14 ”Därför böjer jag mina knän för Fadern,
15 han från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn.
16 Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande,
17 och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken.
18 Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet
19 och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet.
20 Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, 21 honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen.”

********************************
Se en videopredkan av Jack-Tommy Ardenfors från 17 okt. 2010
http://skovdepingst.se/pkv/Jack-Tommy_Ardenfors.html

Inga kommentarer: