Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 12 maj 2012

Maktmänniskor i Guds församling


Fasise´en och publikanen


Citat: "Maktmissbruk finns, men finns även utpräglade maktmänniskor? De finns, hävdar Edin Lövås i boken "Den farliga maktmänniskan"
I boken Den farliga maktmänniskan (Libris 1989, nytryck 1999) uppger bokens författare själavårdaren Edin Lövås att den kristna församlingen lätt blir en miljö där maktmänniskor kan utöva makt, men att detta beteende även förekommer inom familjer, arbetsplatser och föreningsliv.

Makt en fråga om liv och död
RIL News vill belysa ämnet makt för att lyfta fram hur maktbegäret är avskyvärt för Bibelns Gud.

Gud visar i Bibeln, genom sin son Jesus, tydligt hur han själv avstod från att bruka sin enorma gudomlig makt. Genom att avstå från att bruka denna makt verkar han vilja visa någonting mycket viktigt, nämligen att man under inga omständigheter får använda övermakt på ett själviskt sätt.

Genom att avstå från makt visar Jesus på en motsatt attityd jämfört med hur hans fiende gärna gör med människor - Satan älskar att bruka makt. Att härska är en lockelse för en människa som behärskas av en satanisk anda och attityd. Kontrasten mellan människans fiende Satan och människans rätte Herre, dvs Jesus, blir mot denna bakgrund extrem - som dag och natt och ljus och mörker och som liv och död.

Vänliga sätt att härska
I förordet till boken skriver Birgit Karlsson att:

Särskilt plågsam är upptäckten att den generositet och omsorg som vissa människor har så lätt att utöva inte sällan visar sig ha en mörk avigsida. Viljan och förmågan att ge och ta hand om blir ett medel för att dominera och göra den mottagande beroende och ur stånd att hantera sitt liv..."
Läs vidare här >>>

***********************************

Mika 2:1 "Ve dem som tänker ut fördärv och på sin bädd planlägger det som är ont. Så snart morgonen gryr sätter de planerna i verket, om det står i deras makt."

Jer. 9:8 "Deras tunga är en mördande pil, deras mun talar svek. De talar vänligt till sin nästa, men i hjärtat lägger de ut fällor för honom.
9 Skulle jag inte straffa dem för sådant? säger HERREN. Skulle jag inte hämnas på ett sådant folk som detta?"

1 Thess. 2:3 "Bakom vår predikan ligger inte villfarelse, orena motiv eller onda avsikter.
4 Eftersom Gud har ansett oss värdiga att anförtros evangeliet talar vi som vi gör, inte för att vara människor till lags utan för att behaga Gud, som prövar våra hjärtan.
5 Vi har aldrig farit med smicker, det vet ni, eller under någon förevändning roffat åt oss något - Gud är vårt vittne.
6 Vi har inte heller strävat efter att bli ärade av människor, vare sig av er eller av andra,
7 även om vi som Kristi apostlar kunde ha kommit med anspråk. I stället uppträdde vi kärleksfullt ibland er. Som en mor när hon sköter om sina egna barn,
8 ville vi i innerlig kärlek ge er inte bara Guds evangelium utan också oss själva, eftersom ni hade blivit så kära för oss."

Ps. 55:21 ”Den mannen bär hand på sina vänner, han bryter sitt förbund.
22 Orden i hans mun är halare än smör, men stridslust fyller hans hjärta. Hans ord är lenare än olja, ändå är de dragna svärd.”

Farisén och publikanen i templet
Luk. 18:9 För några som var säkra på att de själva var rättfärdiga och som föraktade andra, berättade Jesus också denna liknelse:
10 "Två män gick upp till templet för att be. Den ene var farisé och den andre publikan.
11 Farisén stod och bad för sig själv: Gud, jag tackar dig för att jag inte är som andra människor, rånare, brottslingar, äktenskapsbrytare, eller som den där publikanen.
12 Jag fastar två gånger i veckan, jag ger tionde av allt jag tjänar.
13 Publikanen stod långt borta och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog sig för bröstet* och bad: Gud, var nådig mot mig, syndare.
14 Jag säger er: Han gick hem rättfärdig, inte den andre. Ty var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd."

**********************************************
En maktmänniska är ofta en dominant och manipulativ person som vill ha full kontroll på allt som sker. När det gäller i församlingen är det ofta sådana personer som "fjäskar uppåt" och "sparkar neråt" dvs. de är måna om att ställa in sig hos ledare och pastorer för att på det sättet skaffa sig själva favör, och utnyttja den till sina egoistiska syften, t.ex.att upphöja sig själva och skaffa sig makt över andra.
Här kan man också se att vissa av dessa människor är noga med att mota undan allt och alla som de upplever som ett hot mot deras planer.
De vill också gärna framhäva sin egen "tjänst" som väldigt viktig, och skryter gärna om sin egen duktighet och sina "gåvor" medan de underkänner de flesta andra runt omkring sig, utom dem som är till nytta för deras egna karriärklättrande.
Det är tyvärr många pastorer och ledare som inte är vakna över detta, utan tilllåter sig att bli manipulerade och styrda av dessa maktmänniskor.
Naturligtvis handlar detta även om pastorer och ledare som missbrukar sin makt och söker egen popularitet.

Inga kommentarer: