Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

måndag 25 juli 2011

Flisan och bjälken.

Döm inte!
Aposteln Johannes berättar för Jesus, att de försökte hindra en man, som drev ut onda andar i Jesu namn, men inte tillhörde dem. Jesu svar var att inte hindra denne man. Detta gäller även för oss idag, då vi frestas att bara söka felen hos våra medsyskon.
Vi har inte fått uppgiften att agera som åklagare och döma ut våra medsyskon, domen tillhör endast Gud!
Det är bara Gud som känner till hjärtats innersta motiv hos varje människa. Bibeln säger ju också att om vi har något emot någon så ska vi gå till den det gäller i första hand, och inte hänga ut namn på Internet eller springa runt med förtal.

Jak. 4:11 ”Förtala inte varandra, bröder. Den som förtalar sin broder eller dömer sin broder förtalar och dömer lagen. Men om du dömer lagen är du inte lagens görare utan dess domare.
12 Det finns bara en lagstiftare och domare, han som har makt att frälsa och förgöra. Men vem är du, som dömer din nästa?”


Vem är störst?
Luk. 9:46 ”Bland lärjungarna kom frågan upp, vem som kunde vara störst bland dem.
47 Jesus visste vad de tänkte i sina hjärtan och tog ett barn och ställde det bredvid sig
48 och sade till dem: "Den som tar emot det här barnet i mitt namn, han tar emot mig. Och den som tar emot mig tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst bland er alla, han är den störste."
49 Johannes sade: "Mästare, vi såg en man som drev ut onda andar i ditt namn, och vi försökte hindra honom eftersom han inte följde med oss."
50 Jesus sade till Johannes: "Hindra honom inte. Den som inte är emot er, han är för er."

Farisén och publikanen i templet
Luk. 18:9 ”För några som var säkra på att de själva var rättfärdiga och som föraktade andra, berättade Jesus också denna liknelse:
10 "Två män gick upp till templet för att be. Den ene var farisé och den andre publikan.
11 Farisén stod och bad för sig själv: Gud, jag tackar dig för att jag inte är som andra människor, rånare, brottslingar, äktenskapsbrytare, eller som den där publikanen.
12 Jag fastar två gånger i veckan, jag ger tionde av allt jag tjänar.
13 Publikanen stod långt borta och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog sig för bröstet* och bad: Gud, var nådig mot mig, syndare.
14 Jag säger er: Han gick hem rättfärdig, inte den andre. Ty var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd."

Flisan och bjälken
Luk. 6:37 ”Döm inte, och ni skall inte bli dömda. Fördöm inte, och ni skall inte bli fördömda. Förlåt, och ni skall bli förlåtna.
38 Ge, och ni skall få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall Gud ge er* i famnen. Ty med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er."
39 Han gav dem också en liknelse: "Kan väl en blind leda en blind? Faller då inte båda i gropen? 40 En lärjunge är inte förmer än sin lärare, och när någon har blivit fullärd blir han som sin lärare.
41 Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga? 42 Hur kan du säga till din broder: Broder, låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget öga? Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta bort flisan ur din broders öga.”

Ords. 9:12 ”Om du är vis, är din vishet dig till nytta, är du en bespottare, får du själv lida för det."

Ords. 26:12 ”Ser du en man som är vis i egna ögon, då finns mer hopp om dåren än om honom.”

Inga kommentarer: