Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 20 augusti 2011

Vad har hänt med omvändelsen? av David Wilkerson.

Omvänd er, ty himmelriket är nära!
Vad har hänt med omvändelsen? by David Wilkerson [May 19, 1931 – April 27, 2011]
August 2, 1999

"Vad har hänt med omvändelsen?
I de flesta kyrkor hör du knappast ordet nämnas idag - inte ens i Baptist, Pingst eller evangelikala sammanhang. Pastorer kallar sällan på sina församlingar till att sörja över synd - att begråta eller känna förkrosselse över att de sårar Kristus med sin ondska.

Istället så hör vi detta budskap från våra talarstolar idag, "Tro bara. Ta emot Kristus, så blir du frälst." Texten vi skall använda för att belysa detta budskap är Apostlagärningarna 16:30-31
I det här stället, hölls aposteln Paulus i fängelse när plötsligt marken skakade och celldörrarna öppnades. Fängelsevakten trodde omedelbart att alla fångarna flytt, villket betydde att han riskerade att avrättas. I sin desperation, drog han sitt svärd och skulle ta livet av sig när Paulus och Silas stoppade honom, försäkrade de honom att ingen hade flytt.

När han såg detta, föll han ned framför apostlarna och ropade, "… Vad skall jag göra för att räddas"? De svarade: "Tro på herren Jesus, så skall du bli räddad, du och din familj." (Apg. 16:30-31)
När vi läser det här stället, är det viktigt att komma ihåg att fängelsevakten var på gränsen till att begå självmord, med svärdet i hand. Han var redan vid en omvändelsepunkt - på sina knän, skakande och bruten, framför apostlarna. Så hans hjärta var verkligen förberett för att ta emot Jesus i tro.

I Markus evangelium, säger Kristus till sina lärjungar, "Den som tror och blir döpt skall räddas, men den som inte tror skall bli dömd" (Mark 16:16). Det står klart utifrån vad Jesus säger här att frälsning finns bara i att acceptera honom och bli döpt.

Emellertid, säger Jesus strax innan"… Gå ut överallt i världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen". (Vers 15). Han säger, i huvudsak, att innan människor kan tro på honom, så måste evangelium först bli predikat för dem.
Och vad är detta evangelium som Jesus refererar till? Det är det evangelium som Jesus själv predikade - omvändelsens evangelium!"

******************************
Bibelord om omvändelse:
Omvänd er, ty himmelriket är nära!
Matt. 3:1 ”Vid den tiden trädde Johannes Döparen fram och predikade i Judeens öken 2 och sade: "Omvänd er, ty himmelriket är nära."

Matt. 4:17 Från den tiden började Jesus predika och säga: "Omvänd er, ty himmelriket är nu här."

Matt. 18:1”I samma ögonblick kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: "Vem är störst i himmelriket?" 2 Då kallade han till sig ett barn och ställde det mitt ibland dem 3 och sade: "Amen säger jag er: Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket. 4 Den som ödmjukar sig som detta barn, han är den störste i himmelriket.”

Mark.1:14 ”Sedan Johannes hade blivit fängslad, kom Jesus till Galileen och predikade Guds evangelium. 15 Han sade: "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. * Omvänd er och tro evangelium!"

Omvänd er
Luk. 13:1 ”Just då kom några och berättade för Jesus om de galileer vilkas blod Pilatus hade blandat med deras offer.
2 Jesus frågade dem: "Menar ni att dessa galileer var större syndare än alla andra galileer, eftersom de fick utstå detta?
3 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.
4 Eller de arton som dödades när tornet i Siloam föll ner över dem, menar ni att de var större syndare än alla andra invånare i Jerusalem?
5 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under på samma sätt."

Liknelsen om det återfunna myntet.
Luk. 15:8 ”Eller om en kvinna har tio silvermynt* och tappar bort ett av dem, tänder hon då inte ett ljus och sopar huset och letar noga, tills hon hittar det?
9 Och när hon har hittat det, samlar hon sina väninnor och grannkvinnor och säger: Gläd er med mig! Jag har hittat silvermyntet som jag tappade.
10 Jag säger er: På samma sätt blir det glädje bland Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig."

Apg. 2:38 ”Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.”

Apg. 14:15 … Vi är människor som ni. Vi predikar för er det glada budskapet att ni skall omvända er från dessa avgudar till den levande Guden, som har skapat himmel, jord och hav och allt som är i dem.”

1 Tess. 1:4 ”Vi vet att ni bröder, Guds älskade, är utvalda av Gud.
5 Ty vårt evangelium kom till er inte bara i ord utan i kraft och den helige Ande och gav full visshet. Ni vet ju hur vi uppträdde bland er och vad vi gjorde för er.
6 Och ni blev våra efterföljare, ja, Herrens, när ni mitt under svåra lidanden tog emot ordet med den glädje som den helige Ande ger.
7 Så har ni blivit ett föredöme för alla troende i Makedonien och i Akaja.
8 Ty från er har Herrens ord gett återljud, inte bara i Makedonien och Akaja, utan överallt har er tro på Gud blivit känd, så att vi inte behöver säga något.
9 Själva berättar de om hur vi blev mottagna av er och hur ni omvände er till Gud, bort från avgudarna, för att tjäna den levande och sanne Guden
10 och vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda, Jesus, som har frälst oss från den kommande vredesdomen.”

2 Petr. 3:8” Men glöm inte detta, mina älskade, att en dag för Herren är som tusen år och tusen år som en dag.
9 Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.
10 Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då skall himlarna försvinna under våldsamt dån och himlakroppar upplösas av hetta och jorden och de verk som är på den inte mer finnas till.
11 Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva,
12 medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst - den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta.
13 Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor, väntar vi på efter hans löfte.”

Inga kommentarer: