Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 7 oktober 2011

Den Heliga Skrift, av Owe Lindeskär

Den Heliga Skrift
Hämtat från "Kerygma" 
av Owe Lindeskär

"Bibeln är en bok, som rymmer ett helt bibliotek med 66 böcker. Ordet bibel kommer av det latinska ordet biblia som betyder böcker eller bibliotek.
Olika författare från skilda tider, nedtecknade dessa texter utifrån den inspiration de fick av Gud. I detta mäktiga bibliotek finns vacker poesi, stark profetia, lärorik historia, vägledande apostolisk undervisning och profetiska visioner för framtiden.


Paulus benämner dessa böcker för ”de heliga skrifterna”. 2 Tim 3:15-16 . ”Du känner från barndomen de heliga skrifterna”. Bibelns författare var vanliga människor. De hade sina brister och var inte fullkomliga, men Gud utsåg dem att teckna ner det som Gud visade dem genom gudomlig inspiration. 2 Pet 1:19-21
Bibeln kallas för skriften Det betyder att Guds ord är nedtecknat. Uppenbarelsen bygger inte på muntlig tradition eller hörsägner.

Uppenbarelsen finns att läsa i heliga skrifter, som Gud har vakat över och Guds ord har luttrats i degeln och renats sju gånger. Ps 12:7 Skrifterna skulle fullbordas Guds ord innehåller profetiska utsagor som i sin tid skall går i uppfyllelse. När Jesus predikade i Nasarets synagoga, säger Han: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse. Luk 4:21. När Judas förråder Jesus, uppfylldes det som stod i skrifterna. Nu lever vi i en spännande tid då skrifterna går i fullbordan.

Bibelns profetiska utsagor om den yttersta tiden går i fullbordan och Jesus kommer snart tillbaka.. Skriften skulle förstås De heliga skrifterna skall läsas och förstås. Den etiopiska hovmannen satt i sin vagn och läste Guds Ord. Evangelisten Filippos steg upp i vagnen och frågade: ”Förstår du vad du läser?” Hovmannen svarade: ”Hur kan jag förstå om ingen vägleder mig.”
Jesus sa till de skriftlärda angående deras syn på uppståndelsen. ”Ni förstår inte skriften och Guds makt.” De läste och studerade skriften men förstod inte läran om uppståndelsen. Matt 22:29, Mark 12:24 Jesus anklagade lärjungarna för att de inte hade förstått skriftens ord Trots undervisning och studier förstod inte lärjungarna på väg till Emmaus vad skriften lärde om Jesu död och uppståndelse. Men Jesus öppnade deras sinnen så att de förstod skrifterna. Joh 20:9, Luk 24:45.

I vår tids kyrka skall det predikas så att vi förstår och kan ta till oss ordet. Skriften har något att säga oss och förkunnelsen skall ge klarhet i de olika ämnen som Bibeln rymmer.
Förkunnelsen får inte skapa dimridåer som döljer skrifternas budskap. Predikan skall uppenbara ordet. Skrifterna skulle rannsakas Judarna rannsakade skrifterna och forskade i dem, men trots sina intensiva studier så förstod de inte skriftens lära om Jesus och ville inte ta emot honom.

När Paulus predikade utgick han ifrån skrifterna. Apg 17:2-3, Joh 5:39-40.
De som tog emot ordet, forskade dagligen i skrifterna. Apg 17:11. Luk 24:27. Jesus förklarade vad skrifterna sa om honom själv. Han uttydde skrifterna. Genom att de forskade i skrifterna, skapades tro i deras hjärtan Skriften är given av Gud Guds skapelse, Guds folk, Guds församling, Guds Ande och Guds Ord. Dessa genitiv visar att allt detta tillhör Gud.

2 Tim 3:16. ”Hela Skriften är utandad av Gud”. Det betyder att skriften i sin helhet kommer från Gud och är Guds Ord. Ps 119:105. ”Ditt ord, är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Joh 1:1-2. ”I begynnelsen var Ordet och Ordet var hos Gud och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud och genom honom har allt blivit till”. Skriftens Ord, som är Bibeln och det inkarnerade Ordet, som är Jesus har alltså samma källa, samma ursprung, samma karaktär och samma DNA. Gal 1:6-10, 11-12.

Evangeliet kommer inte från människor det är en uppenbarelse från Jesus 11-12. Skriften kommer från Gud som ett profetiskt ljus för vår livsvandring. Ord 6:23. ”Ty budet är en lykta och undervisningen ett ljus, förmanande tillrättavisning, är en livets väg.”
Ps 119:105. ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min väg.” Skriften kommer från Gud och är en del av hans karaktär I Bibeln möter vi inta bara läran om Gud, vi möter Gud själv. Han själv träder fram i sitt eget ord. Kristus själv träder fram i evangeliernas berättelse om den jordiske Jesus. Skriftens vittnesbörd om Gud är sant eftersom det kommer från honom själv.
Skriften kommer från Gud, som ett skapande ord Heb 11:3. ”Vi förstår att världen har skapats, genom ett ord från Gud.” Skapande ord i skapelseberättelsen. 1 Mos 1:3. ”Gud sade, Varde ljus och det vart ljus.”
 Ordet från Gud är skapande. 2 Kor 4:6. ”Gud som sade ,’Ljus skall lysa fram ur mörkret’, har låtit ljus gå upp i våra hjärtan.” Skriften kommer från Gud, som ett regn över törstig jord Jes 55:10-11. ”Regnet faller från himlen - så är det med ordet som utgår från Guds mun.” Skriften kommer från Gud, som andlig mat åt dem som hungrar ”Dina ord kom till mig och jag åt dem.” ”Blev min spis.”
Jer 15:16. Skriften kommer från Gud, som en auktoritet i frestelsens stund Luk 4:4, 8, 12. ”Det står skrivet.” Och djävulen lämnade honom. ”Gud är trofast han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga.” 1 Kor 10:13. n OL" 

Inga kommentarer: