Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 8 oktober 2011

Uppmuntran till bedjare: ”Ge inte upp!”

Vi läser om den envisa änkan i bibeln som blev bönhörd, därför att hon inte gav upp.

Änkan och domaren
Luk. 18:1 ”Jesus berättade för dem en liknelse för att visa att de alltid borde be utan att tröttna.
2 "I en stad fanns en domare som varken fruktade Gud eller hade respekt för människor.
3 I samma stad fanns en änka, som gång på gång kom till honom och sade: Ge mig rätt inför min motpart.
4 Till en tid ville han inte, men sedan sade han till sig själv: Även om jag inte fruktar Gud eller har respekt för någon människa,
5 skall jag ändå ge den här änkan rätt, därför att hon är så besvärlig. Annars kommer hon till sist att pina livet ur mig med sina ständiga besök."

6 Och Herren sade: "Hör vad den orättfärdige domaren säger.
7 Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar tåligt till dem?
8 Jag säger er: Han kommer snart att skaffa dem rätt. Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna en sådan tro på jorden?"

*******************************

I dagens Andakt från Rupeba läser vi följande:

Men ängeln sade till honom: Var inte rädd, Sakarias, din bön har blivit hörd"
(Luk 1:13)

Andakt: http://www.rupeba.se/
Ibland när vi ber, undrar vi om det verkligen finns någon där, som hör och besvarar vår bön. Vi tycker att bönen bara ekar tomt ut i rummet och funderar om det över huvud taget lönar sig att uttrycka oss inför någon som vi inte kan se och tala med, med våra naturliga sinnen.
Det känns som att bönen studsar i taket. Då är det gott att läsa dagens bibelord, där ängeln försäkrar Sakarias om att hans bön har blivit hörd.

I Daniels bok kan vi hitta något av en förklaring till att bönesvaret ibland kan dröja. Daniel hade i bönen trängt djupt in i andens värld. I tre veckor hade han fastat och bett. Först då händer det något. Daniel fick änglabesök precis som Sakarias senare skulle få.
Och ängeln inleder sitt budskap till Daniel på samma sätt som senare ängeln talade till Sakarias.
 Var inte rädd!
Sedan fortsätter ängeln att tala om för Daniel, att ända från den dag Daniel hade börjat att söka Herrens ansikte, hade hans bön blivit hörd, men en furste i andevärlden hade stått emot Herrens budbärare i 21 dagar. (Dan 10:12-13)
Bibeln uppmanar oss att hålla ut i bön.
Tanken på att det pågår en strid i andevärlden, där Guds änglar måste slå sig igenom, uppmuntrar oss till att inte ge upp utan vara med och bana väg för bönesvaret genom vår uthålliga bön.)

Bön:
Herre förlåt oss att vi ofta ger upp alldeles för lätt i våra böneambitioner. Tack för att du låter oss vara med i den andliga kampen och genom vår förbön bidra till att förhållanden förändras till det bättre här på jorden.)

Inga kommentarer: