Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

tisdag 24 april 2012

Den stora festen och Guds inbjudan till oss var och en!

Lammets bröllopsfest
Sträva inte efter främsta platsen.
Luk. 14:7 "När Jesus såg att alla gästerna försökte hamna så nära värden som möjligt när man skulle slå sig ner vid bordet, gav han dem det här rådet:
8 ”Om du blir bjuden på bröllop så sträva inte efter att få den främsta platsen. Det kan ju komma någon som är mer respekterad än du,
9 och då kommer värden och säger: ’Kan du vara snäll och lämna din plats åt den här personen.’ Då måste du generad söka upp en plats längst ner vid bordet.
10 Gör istället så här. Välj en plats längst ner. När värden då ser dig kanske han säger: ’Min vän, det finns en bättre plats här framme för dig!’ Då kommer du att bli hedrad inför alla de andra gästerna."
Hänvisning: Ords. 15:33; 18:12; 25:6-7).

11 För den som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig själv ska bli upphöjd.”
Hänvisning: Ps.18:28; Ords.29:23; Matt.23:12; Luk.18:14; Jak.4:6; 1 Petr.5:5.

12 Sedan vände Jesus sig till farisén som hade bjudit in honom, och sa: ”När du bjuder till fest, så bjud inte dina vänner eller syskon eller släktingar eller rika grannar, för då blir din enda belöning att de bjuder tillbaka.
13 Nej, bjud istället de som är fattiga och handikappade, förlamade och blinda.
Hänvisning: Job 31:17


14 Eftersom de inte kan bjuda tillbaka, ska Gud då belöna dig den dag han uppväcker de döda och belönar dem som har följt hans vilja.”
Hänvisning: Joh.5:28-29; Apg.24:15.

Förklaring: Jesus undervisar om två saker här. Först ger han gästerna rådet att aldrig sätta sig på en framskjuten plats. I Guds nya värld (Guds Rike) går tjänandet före att bli betjänad. Sedan ger han värden rådet att inte vara för nogräknad med vem han bjuder. Gud öppnar sin nya värld för alla, rik eller fattig, och det är aldrig fråga om att någon enda av oss skulle kunna bjuda igen.

Jesus ger rådet att aldrig söka sig till de bästa platserna på en fest. I vår tid är vi lika angelägna om vår sociala status som man var på den tiden. Det gäller att välja rätt umgänge, klä sig trendigt, ha en imponerande titel och äga rätt bil. Inget av detta är fel i sig självt, men det blir fel om motivet är att imponera på andra.
Vem är det du försöker påverka? Se efter var du kan betjäna andra istället för att söka prestige. Om Gud vill att du ska tjäna på en högre nivå, kommer han att erbjuda dig en bättre position.

Hur är man ödmjuk på rätt sätt? En del försöker verka ödmjuka för att få en möjlighet att påverka andra, men en verkligt ödmjuk människa jämför sig bara med Kristus, tar emot förlåtelse för synd och inser att hon i sig själv har begränsningar när det gäller förmåga och kunskap.
Att förneka sig själv är inte ödmjukhet. Nej, ödmjukhet är att ha en realistisk syn på sig själv och sina resurser. En verkligt ödmjuk person har inte blivit det genom egen ansträngning utan på grund av sitt förhållande till Gud.

Berättelsen om den stora festen
15 En man som var med vid bordet och hörde detta, utropade då: ”Lycklig är den som får komma till festen i Guds nya värld.”
Hänvisning: Matt.22:1-10.

16 Då svarade Jesus med en berättelse. Han sa: ”En man ordnade en stor fest och bjöd in många gäster.
Hänvisning: Upp.19:9.

17 När det sedan var dags för festen sände han iväg sin tjänare till de inbjudna för att säga: ’Allt är klart, välkomna till festen.’
18 Men alla kom med ursäkter. En sa: ’Jag har just köpt en åker och måste gå och inspektera den. Förlåt att jag inte kan komma!’
19 En annan sa: ’Det går tyvärr inte. Jag har just köpt fem par oxar och vill se vad de duger till.’
20 En tredje bad om ursäkt och sa: ’Jag har just gift mig. Du förstår säkert att jag inte kan komma.’
Hänvisning: 5 Mos.24:15; 1 Kor.7:33.

21 När tjänaren efter ett tag kom tillbaka och berättade vad de hade sagt, blev hans herre arg och befallde honom att genast gå ut på alla gator och gränder i hela staden och hämta fattiga och handikappade, blinda och förlamade.
Hänvisning: Apg.13:46.

22 Men tjänaren kom tillbaka och sa: ’Herre, jag har gjort som du befallde, men det finns fortfarande platser kvar.’
23 Då sa mannen till sin tjänare: ’Gå ut överallt på vägar och stigar och uppmana alla att komma, så att mitt hus blir fullt.
24 Men jag säger er, att ingen av dem som jag bjöd första gången ska få vara med på festen.”
Hänvisning: Matt.8:12; 21:43; Hebr.3:18-19.

Förklaring: Mannen vid bordet såg härligheten i Guds nya värld men förstod inte hur han skulle komma dit in. Berättelsen visar hur vi ofta tackar nej till Guds inbjudan till festen eftersom den kommer olämpligt. Vare sig det gäller affärer, äktenskap, pengar, eller något annat, så vägrar en del av oss att svara på Guds inbjudan eller skjuter upp beslutet.
Har du någon ursäkt för att inte besvara hans inbjudan? Jesus uppmanar oss att inte komma med ursäkter. Det kommer en dag när inbjudan inte gäller längre, och då är det för sent att få vara med på festen.

Det var sed att man bjöd två gånger till en fest. Först kom en förvarning om att det skulle bli en fest, sedan kom en bekräftelse när allt var klart och man var välkommen! Gästerna i den här berättelsen förolämpar värden genom att komma med ursäkter när den andra inbjudan kom.
I Israels historia kom den första inbjudan via profeterna och den andra från Guds egen Son. De religiösa ledarna accepterade den första inbjudan. De trodde på profeterna, men de förolämpade Gud genom att inte tro på hans Son.
När värden i berättelsen sänder ut sina tjänare på gator och gränder och bjuder in människor i nöd, ska det jämföras med hur Gud sänder sin Son till alla nödlidande i hela vår värld och berättar att Guds kungamakt har kommit, att allt är klart och att vi är välkomna.

I det här kapitlet talar Jesus mot statustänkande och för hårt arbete och till och med lidande. Låt oss inte glömma anledningen till ödmjukhet och självförsakelse – den härliga festen hos vår Herre!
Gud begär inte att vi ska lida för lidandets egen skull. Han begär aldrig att vi ska ge upp det som är bra, annat än för något ännu bättre. Han inbjuder oss inte till ett arbetsläger utan till en fest, Lammets bröllopsfest (Upp. 19:6-9), när Gud och hans älskade församling ska förenas för evigt.
Text och förklaring hämtad ur Handbok för Livet.

Inga kommentarer: