Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 28 april 2012

Spådomsande eller ord från Gud?

Det är viktigt att vara vaken och kunna skilja på andar bakom profetiska budskap och uppenbarelser. "Profeter" som hamnat i villfarelse, eller inte tagit avstånd från ett ockult förflutet, kan vara ett lätt byte för mörkrets makter, kanske utan att själva förstå det ibland.
******************************

PROFETISK GÅVA


Undervisningen är skriven av Pastor Per A Storheim, Norge . Översättare Sigrid Forslin

" ...en får gåvan att profetera." 1 Kor 12:10

GAMLA TESTAMENTET
I Bibeln kan profetisk gåva i Anden vara förutsägelser eller tal till uppbyggelse, förmaning och tröst. Från Gamla Testamentet känner vi de stora profeterna vars budskap är bevarat i de profetiska böckerna.

Även om de är talade in i en bestämd tid och situation, så har de ändå något att säga oss idag, därför att flera av dem pekar mot Kristus.
Vidare finner vi varningar i dessa profetior som också vår tid gör väl i att ta på allvar, för det är Guds inspirerade ord till oss. Se bara vad som står i Joh 10:35 "Skriften kan inte göras om intet." Gud är densamme idag.


De gamla profeterna hörde till det gamla förbundet, omskärelsen och lagen, men de pekar alla fram mot det nya förbundet ( Jer 31:31-34 ). Den siste av dessa profeter är Johannes. Han pekar bokstavligt på Jesus. Han var insatt av Gud till att bana väg för Jesus, Jes 40:3, Matt 3:3.

NYA TESTAMENTET
Nya testamentet talar också om profeter, läs Apg 11:27-30 om Agabus, och lägg märke till hur lärjungarna handlar på denna profetia. Den samme Agabus uppträder i Apg 21:10-13, även denna profetia om Paulus går i uppfyllelse.

SPÅDOMSANDE ELLER ORD FRÅN GUD?
När det gäller profetior, är det viktigt att känna andemakterna, för det finns spådomsandar som förutsäger händelser och någon gång går de i uppfyllelse till punkt och pricka. Detta är sataniska profetior ( 5 Mos 18:9-14 ). I vår tid är dessa spådomskrafter verksamma i högre grad än förr. De annonserar fritt fram i tidningarna och bjuder ut sina tjänster.
Herren har i sitt ord varnat för att ha med dessa att göra. Det är att alliera sig med onda makter, makter som står Gud emot, krafter som Kristus avväpnat på korset ( Kol 2:15 f). De andemakter som verkar genom spådomsandar, arbetar inte gratis. De arbetar å ena sidan för att ge rådvilla människor "hjälp", och å andra sidan föra dem ut i fördärv och förtappelse.
Endast Jesus, vars blod renar från all synd ( 1 Joh 1:7 ) kan rena och frigöra människor som är andligt infekterade eller smittade av spådomskonster (som bl.a. astrologi.) När denna frigörelse äger rum, kommer dessa människor att uppleva, den himmelsvida skillnad som det är att gå över från djävulens obarmhärtiga våld till att bli ett Guds barn, att det är av bara nåd.

Jesus säger i Matt 7:22-23, "Många ska säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar?

Dessa som gjorde orätt, och som på domens dag ska påstå sig vara profeter, men som Jesus inte känns vid, kan vara människor som förbundit Jesu namn till spådomskonsten. På det sättet har de förfört sig själva och andra. Det kan även vara människor som har missbrukat Jesu namn och befallt i Jesu namn, utan att samtidigt be "ske din vilja".

PROFETISK FÖRKUNNELSE
En annan sida av denna gåva, är den profetiskt inspirerade förkunnelsen. Paulus säger: "...sök också vinna de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. " 1 Kor 14:1. I de följande verserna i detta kapitel, talar Paulus om den profetiskt inspirerande förkunnelsen.

Detta är en speciell smörjelse man kan få som förkunnare, och man förkunnar saker som man på förhand inte hade tänkt ut. Detta är saker som blir till särskild hjälp för den som lyssnar. Det är klart att det är detta Paulus siktar in sig på i 1 Kor 14. Profetiskt tal i förkunnelsen är särskilt viktig därför att en särskild auktoritet gör sig gällande. Det är Anden själv som vägleder till den speciella uppbyggelsen, trösten och förmaningen. ( 1 Kor 14:3 ).

PRÖVA ANDARNA
Allt profetiskt tal ska prövas, även när det inte rör sig om förutsägelser, utan uppbyggelse, förmaning och tröst. Allt ska prövas utifrån Guds ord. Ett okontrollerat, tvingande budskap är inte från Gud. Om den som tjänar och kommer med budskap känner sig dragen med och är utan självkontroll, borde han sätta frågetecken om källan och budskapets äkthet.

Det är skillnad på ledning. Den helige Ande leder, drar och skyndar till. Satan eller den mänskliga naturen är alltid krävande, tvingande och pressar på.

VAR PÅ VAKT
När du mognar i användning av den helige Andes gåvor, vill Andens fysiska tillskyndande minska och du lär dig att följa Andens stilla uppfordring. Profetiska budskap bör aldrig mottas i enrum, sörj alltid för att det är flera tillsammans om det är någon som kommer och vill frambära en profetia.
Var speciellt på vakt om någon säger: "Jag har ett ord från Herren till dig." Ett ord från Herren kommer alltid öppet. Det ska flera vara med och pröva om dessa ord, stämmer med Bibelns ord, det vill säga Guds ord. En profetia ska alltid kunna bekräftas med Guds ord. Och detta för oss fram till gåvan att pröva andar.

Men först ska vi se på en sak till, om det är så att Herren vill få dig bort från en syndig livsföring, och använder en profet till det, så sker inte detta offentligt, för Herren vill hjälpa dig - inte göra dig förlägen.

HÅLL DIG TILL KRISTUS
Vältalighet är inte något att bygga på. Gud vill och kan använda vältalighet, men vältalighet utan Guds ande är inte nog för att främja Guds verk på jorden, men tillsammans kan de nå långt. Envar som utövar inflytande, har ansvar. Ju större inflytande, ju större ansvar.
Några är medvetna om detta ansvar, andra inte. Några missbrukar också sitt inflytande därför att de själva är vilseledda.
Jesus säger: "Håll dig nära mig." Vår uppmaning idag är: Låt dig inte ledas bort från Kristus. Den tid vi lever i är speciell, därför upplever vi en andlig kamp som aldrig förr.
Motståndare till den kristna församlingen står öppet fram och i skuggan av dessa kommer det många utbud om "hjälp" av andlig karaktär, som bara har en avsikt - att ge kortvarig tillfredsställelse i upplevelse - och som sedan ger en mängd problem. Idag erbjuds människor horoskop som ska berätta om framtiden. Bibeln varnar för stjärntydare. "Läkarhjälp" utbjuds med s.k. healing, som åberopar sin kraft genom spiritismen, alltså manar fram andar. Detta visar oss helt konkret hur viktig gåvan att pröva andar är.

Du får aldrig komma bort från det centrala i den kristna tron, det som Nya Testamentet frambär som den enda vägen till frälsning - den korsfäste och uppståndne Jesus Kristus ( Joh 14;6, Apg 4:12, 16:30-31 m. fl. )

Det är denne Jesus som apostlarna presenterar och frambär kunskap om. För att pröva andarna ska man själv vara fast grundad i sanningen. Sanningen är Jesus själv. Alla kyrkor och samfund som bekänner och förkunnar Jesus som Herre och Frälsare, där alla syndare kan komma och få förlåtelse och nytt liv, har del i sanningen. Den helige Ande arbetar där Jesus Kristus förkunnas till frälsning.

HUR KÄNNER VI IGEN FALSKA ANDAR?
Nya Testamentet ger oss ett ganska bestämt rättesnöre, för hur vi ska bedöma sann och falsk lära , så att vi inte tvivlar på vad som är vad. Paulus bedömer ganska enkelt utifrån detta enkla, men klara, Jesus är Herre, 1 Kor 12:3. Vidare gör han klart att nådegåvan bara har värde för Gud och människor, när den förvaltas i kärlek. 1 Kor 13. Johannes brev ger oss också säker vägledning i hur vi ska bedöma det som förkunnas.

I 1 Joh 4:1-3 läser vi: "Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen. Så känner vi igen Guds Ande, varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud.

Jesus ska alltså bekännas som Kristus, kommen från Gud till oss som människa, och bekännas som Guds Son, (vers 15). Pröva dig själv! Det hela rör sig i första hand om vår förståelse av och vårt förhållande till Jesus Kristus. Allting annat är av mindre betydelse i förhållande till detta ena - vårt förhållande till Jesus. Vad betyder Jesus för dig? Är Jesus Guds Son?

Läs 1 Joh 4:15. Är Jesus vägen till Gud för dig? Läs Joh 14:6 och Apg 4:12.

Tro på Jesus Kristus, så ska du bli frälst - du och ditt hus, Apg 16:31. Det är tal om att ha Jesus i centrum. Han är den som hela tiden ska upphöjas och äras, förhärligas framför allt annat.

GÅVAN UTVECKLAS I GUDS NÄRHET
Förmågan att pröva andarna utvecklas med förståelsen av vad Nya Testamentet lägger vikt vid, nämligen Jesu liv, död och uppståndelse för vår skull. Ju mer vi lär känna Jesus, ju bättre blir vi rustade till att kunna avvisa falska andar.
I sin bok om nådegåvorna säger Johs. Magelund :"Det är stundom nästan skrämmande att möta människor med denna nådegåva, de har en vittring och klarsyn som ger intryck av att vara genomskådande. För en predikant är det både en prövning, men också nyttigt att ha den i sin församling. De låter sig inte duperas av talteknik eller psykologiskt trix. De nöjer sig inte heller med yttre lära, utan prövar anden i budskapet."

Vi behöver kvinnor och män med andlig insikt, för de är grundmurade i sin tro på Jesus. Här är ett grundligt bibelarbete samt ett liv i lydnad, av nödvändig betydelse. För bara på detta sätt kan vi bli grundfasta i tron på Jesus, som själv är sanningen. Och sanningen är det bästa skydd mot bedragare."

Inga kommentarer: