Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 11 april 2010

Falskhet och förtal går hand i hand.

Förtal är ett fruktansvärt gift som kan ödelägga relationerna inom en familj, den kan också ödelägga det som är Guds planer för en församling.
Det är så viktigt att vi tänker på vad vi säger, och när vi blir utsatta för förtal, att vi inte hämnas själva, utan lämnar över det till Herren, och bara ber om Guds välsignelse över personen ifråga, och tackar Gud för den människan. Då kan vi trots prövningen ändå bevara Guds frid i våra hjärtan.

Förtal bottnar ofta i avundsjuka, hat och bitterhet. Man strävar efter att själv stå i första rummet, och vara den som är mest populär och mest älskad. Förkastelse kan också leda till att man förtalar andra, för att för stunden själv känna sig "lite bättre" än den andre. Man vill bli bekräftad, men på fel grunder. När vi är Guds barn, så är vi så högt älskade och bekräftade av Gud själv, så vi behöver inte hela tiden söka efter egen bekräftelse. Vi kan bara vara trygga i att vi är Hans älskade barn!
En falsk person kan vara otroligt inställsam och smickrande öga mot öga, men när man vänt ryggen till finns där en annan agenda av illasinnat förtal och förakt. Inställsamhet och smicker kan också bottna i att man söker egen vinning.

****************************************

Judas 1:16 ”De knotar och klagar och följer sina begär. De är stora i orden och smickrar dem som de kan ha nytta av.”

Ords. 29:5 ”Den som smickrar sin nästa breder ut ett nät för hans fötter.”

3 Mos. 19:15-18 ”Du skall inte handla orätt när du dömer. Du skall inte hålla med någon för att han är fattig och du skall inte vara partisk för den som har makt. Du skall döma din nästa med rättvisa. Du skall inte gå med förtal bland ditt folk. Du skall inte stå efter din nästas blod.” Jag är HERREN.

Ords. 10:18 ”Den som döljer hat har falska läppar, den som sprider förtal är en dåre.”

Ords. 11:13 ”Den som går med förtal förråder hemligheter, den som har ett trofast hjärta döljer vad han vet.”

Ords, 15:4 ”En läkande tunga är livets träd, en falsk tunga ger hjärtesår.”

Ords. 22:9 ”Den som unnar andra gott blir välsignad, för han delar sitt bröd med den fattige.”

Jak. 4:11 ”Förtala inte varandra, bröder. Den som förtalar sin broder eller dömer sin broder förtalar och dömer lagen. Men om du dömer lagen är du inte lagens görare utan dess domare. Det finns bara en lagstiftare och domare, han som har makt att frälsa och förgöra. Men vem är du, som dömer din nästa?”

1 Petr. 2:1 ”Lägg därför bort allt slags ondska, falskhet och hyckleri, avund och förtal.”

Rom. 12: 9-21 ”Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i inbördes hedersbevisning. Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet. Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott för alla människor. Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och beror på er. Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda.

Inga kommentarer: