Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

tisdag 13 april 2010

Sträva inte efter främsta platsen!

När Jesus såg att alla gästerna försökte hamna så nära värden som möjligt, när man skulle slå sig ner vid bordet, gav han dem det här rådet: ”Om du blir bjuden på bröllop så sträva inte efter att få den främsta platsen. Det kan ju komma någon som är mer respekterad än du, och då kommer värden och säger: Kan du vara snäll och lämna din plats åt den här personen. Då måste du generad söka upp en plats längst ner vid bordet.
 Gör istället så här. Välj en plats längst ner. När värden då ser dig kanske han säger: Min vän, det finns en bättre plats här framme för dig! Då kommer du att bli hedrad inför alla de andra gästerna. För den som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig själv ska bli upphöjd.”


Sedan vände Jesus sig till farisén som hade bjudit in honom, och sa: ”När du bjuder till fest, så bjud inte dina vänner eller syskon eller släktingar eller rika grannar, för då blir din enkla belöning att de bjuder tillbaka.

Nej, bjud istället de som är fattiga och handikappade, förlamade och blinda. Eftersom de inte kan bjuda tillbaka, ska Gud då belöna dig den dag han uppväcker från de döda och belönar dem som har följt hans vilja.
(Handbok för livet)


******************************


Förklaring ur Handbok för livet:

Jesus ger rådet att aldrig söka sig till de bästa platserna på en fest. I vår tid är vi lika angelägna om vår sociala status som man var på den tiden. Det gäller att välja rätt umgänge, klä sig trendigt, ha en imponerande titel och äga rätt bil. Inget av detta är fel i sig självt, men det blir fel om motivet är att imponera på andra. Vem är det du försöker påverka?

Se efter var du kan betjäna andra i stället för att söka prestige. Om Gud vill att du ska tjäna på en högre nivå, kommer han att erbjuda dig en bättre position.

Hur är man ödmjuk på rätt sätt? En del försöker verka ödmjuka för att få en möjlighet att påverka andra. Men en verkligt ödmjuk människa jämför sig bara med Kristus, tar emot förlåtelse för synd och inser att hon i sig själv har begränsningar när det gäller förmåga och kunskap. Att förneka sig själv är inte ödmjukhet Nej; ödmjukhet är att ha en realistisk syn på sig själv och sina resurser. En verkligt ödmjuk person har inte blivit det genom egen ansträngning utan på grund av sitt förhållande till Gud.

Inga kommentarer: