Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 22 augusti 2014

Kristna - världens mest förföljda.

Fakta om världens mest förföljda religion

Kinas kristna
17 mars 2014

Citat: ”80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i dag är kristna. En ny bok sammanställer fakta – och gör upp med myterna – om förföljelsen av kristendomen runtom i världen.

Man behöver inte följa med utrikesnyheterna alltför länge för att upptäcka att troende kristna är offer för svår förföljelse på många ställen i vår värld.
Här några rubriker från den senaste tiden: ”Sju egyptiska kristna avrättade i Libyen”, ”Bombattack mot kyrka på Zanzibar”, ”Kristna i Raqqa i Syrien tvingades ingå pakt om underkastelse under islamistiskt styre”.

Att världens största religion också är den som är mest utsatt för förföljelse har uppmärksammats av bland andra Angela Merkel och prins Charles. Också i svenska medier har det skrivits om detta, i denna tidning av Ivar Arpi och Maria Ludvigsson.
Ändå är det som om omfattningen av förföljelsen av kristna inte riktigt sjunkit in hos allmänheten.

Är vi så vana att koppla ihop kristendomen med kyrklig maktutövning och europeisk kolonialism att vi inte kan se att den i dag framför allt är icke-vitas, icke-européers och ofta förtryckta människors tro?

Orsaken till varför just kristna är illa ute är bland annat att kristendomen är den största världsreligionen och att den växer dramatiskt i många länder, vilket alla inte gillar. 


På många håll går dessutom kristna i spetsen för kampen för mänskliga rättigheter vilket har sitt pris. Det är också skäl att minnas att det i länder där kristna förföljs också finns andra grupper som drabbas av samma våld.
Även om de gärna riktar sina attacker mot kristna drabbar en klar majoritet av al-Shababs och en betydande del av Boko Harams våld muslimer.

Om situationen är så här allvarlig – och det finns ingen anledning att betvivla att så är fallet – kan man fråga sig varför den uppmärksammas så lite – trots Merkel och prins Charles, trots svenska tidningsledare.
Jag tror att den gamle franske radikalen Régis Debray har kommit sanningen nära då han har konstaterat att de förföljda är för kristna för vänstern och för främmande för högern
Och Svenska kyrkan är som bekant mer intresserad av ockuperade palestinier än av förföljda kristna.”

Svante Lundgren är religionsforskare knuten till Åbo Akademi och Lunds universitet

*****************************

”Vi kan inte vara tysta” 

Veckans nummer Publicerad: 2014-08-07 09:06

Citat: ”– Vi kan inte tyst bara titta på det här, säger Nuri Kino, svensk undersökande journalist, författare och dokumentärfilmare med assyriskt/syrianskt ursprung, som för bara sex veckor sedan startade den internationella människorättsgruppen ’A Demand For Action’ till stöd för kristna och andra minoriteter i Irak på flykt undan terrorgruppen Islamiska staten.

– Jag är så trött på fördömanden, förklarar Nuri Kino i USA när vi talas vid på en inte alldeles pålitlig telefonlinje. Han är där för att tillsammans med andra aktivister få politiker, organisationer och andra att agera. Det han syftar på är både EU:s och FN:s reaktion på fördrivningen av de kristna från den irakiska staden Mosul den 19 juli – händelserna har fördömts både av FN:s generalsekreterare och i säkerhetsrådet.
– Tror de att en svensk islamist som åkt till Irak eller Syrien bryr sig om deras fördömande? Han ser det snarare som en vinst, ett tack, ett bevis på att han gör rätt sak, fortsätter Nuri Kino.
Han har i tio års tid arbetat för att få världens ögon på den förföljelse som drabbar assyrier/syrianer/kaldéer och andra minoriteter i Mellanöstern.”

Citat: ”Hur stoppar man Islamiska statens framfart?
– För det första måste EU och FN omedelbart stoppa allt bistånd till oppositionen i Syrien då man inte vet var pengarna hamnar. Och vi har bevisat om och om igen att pengarna hamnar hos dessa onda krafter. Det är nummer ett. Bort med det. Nu! Sedan är nr två en skyddszon för kristna nu. Med militära krafter. Ibland måste du använda våld för att värre våld ska stoppas. Och vi vill ha en lösning, en permanent sådan i Syrien också.

– Det är skamligt, den tystnad som råder från svenska regeringen. Men också från omvärlden – hur man väljer orden mycket noggrant för att inte agera. Det är ett ständigt fördömande. Jag är så trött på det ordet! Vad betyder det?
– En sak till – det här med solidaritet. Jag kom till Sverige på 1970-talet. Ordet solidaritet var egentligen det enda som vi hörde och verkade efter. I alla fall i min sociala grupp. Och det måste jag säga att Sverige har gjort jättemycket för mitt sätt att tänka och agera. Och den svenska gruppen i ’A Demand For Action’ visar att vi kan det här. Vi kan struktur och vi har fått modet att förespråka och förstå innebörden av det ordet.

– Jag har arbetat hårt länge och gör det mycket mer nu. Men vi behöver fortfarande inte vara rädda för att gå och lägga oss och sova och därför missa något viktigt – till exempel att våra systrar eller bröder ska bli kidnappade, tvångskonverterade, bortgifta eller tvångsrekryterade.

Varje gång vi tror att vi kan andas så händer något nytt, som nu senast igår när kurder, jezidier, assyrier/syrianer/kaldéer och andra åter drevs på flykt. Dessutom slaktades jezidier, jag har tagit emot dokumentation som för alltid kommer att etsa sig fast i mitt minne, fortsätter Nuri Kino och låter gråtfärdig.

Mer än 30 folkmord
Assyrierna, som alltså också kallas syrianer och kaldéer, har genom århundradena drabbats av mer än 30 folkmord och ändå överlevt. Nästa år är det 100 år sedan det armeniska folkmordet skedde i skuggan av det första världskriget.

Det drabbade assyrier, pontikgreker och jezidier lika hårt. Nuri Kino kommer själv från ett område i sydöstra Turkiet som räknas till ”det kyrko- och klostertätaste området i världen” –  Tur Abdin, eller Gudstjänarnas berg. Därifrån flydde hans familj och många andra assyrier undan förföljelser i hans barndom.
– Jag kan berätta om så många släktingar som har upplevt folkmorden, min farmor, mormor, farfar och min far. Jag är en del av det här och vi är alla en del av det här. Det är ett öppet sår hos oss, ett trauma. Och ingen har velat lyssna på oss, ingen har visat intresse. Men nu får det vara nog. Nu ska vi föra offrens talan.”
av Eva Gustafsson

**********************

Kristna asylsökare föreslås isolerade.
På tyska asylcenter är våld mot kristna flyktingar så utbrett att en tysk politiker vill skilja flyktingarna efter tro.


Inga kommentarer: