Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

onsdag 26 maj 2010

Varför verkar många kristna vara så rädda för kraften i den Helige Ande?


Var nyligen på en bönesamling i en pingstförsamling. Det talades om hur viktigt det är med kärleken till Gud och varandra och det är ju helt rätt, men det är ju också viktigt att det bara inte är tomma ord och ett spel för gallerierna. Många är duktiga på att säga de rätta sakerna, men verkligheten kan ibland visa något helt annat.

Den sanna kärleken från Gud (agape) är tillsammans med barmhärtigheten enormt viktig i församlingen, man kan säga att det är en ”vinge” av två för att en församling ska kunna fungera och få den bärkraft så som Gud har tänkt.
En fågel behöver ju två vingar för att kunna flyga, och den andra ”vingen” är kraften i den Helige Ande, och den kan ta sig uttryck på många olika sätt. När den Helige Andes smörjelse kommer över oss frigörs de andliga nådegåvorna till att komma i funktion, med syfte att bygga upp församlingen.
(1 Kor. 12  De andliga nådegåvorna)
Då är det väldigt viktigt att inte minst församlingsledare bejakar och uppmuntrar denna frihet i den Helige Ande, och inte tar på sig en roll av att kontrollera, döma ut och strypa den Helige Andes flöde.
Visst ska det vara en ordning i Guds församling efter bibelns ord, och en sund självbehärskning, men man kan inte hävda ordning och självbehärskning på ett sådant sätt att man bromsar vad den Helige Ande vill göra i församlingen. Då binder man människor under mänskligt slaveri. Det är väl bättre att våga ta risken att grytan kokar över någon gång än att den aldrig kokar!
***********************
Joh. 8:36 ”Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria.
Gal. 5:13-15” Ni är kallade till frihet, bröder. Använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek. Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv. Men om ni biter och sliter i varandra, se då till att ni inte blir uppslukade av varandra.”
***********************
Det är inte människors sak att bestämma vem den Helige Ande får använda, utan Gud, i sin stora nåd använder precis vem Han vill till vad Han vill, när vi är villiga! Detta är så underbart att vi har en så stor Gud, som inte ser oss på ett ytligt sätt, utan Han ser till vad som bor i vars och ens hjärta, Han känner oss utan och innan mer än vad vi känner oss själva och det finns inga begränsningar på vad Han vill göra i oss och genom oss.
***********************
Matt 24:11-13”Många falska profeter skall träda fram och bedra många. Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.”
2 Kor. 3:17-18 ”Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.”
Gal. 2:4-5 ”Hade det berott på de falska bröder som smugit sig in, skulle han ha blivit tvungen till det. De hade nästlat sig in för att spionera på den frihet vi har i Kristus Jesus och göra oss till slavar. Men inte ens ett ögonblick gav vi vika för dem och underkastade oss. Vi ville att evangeliets sanning skulle bevaras hos er.”
Gal 5:22-26 ”Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot. De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden. Låt oss inte söka tom ära, inte utmana varandra och inte avundas varandra.”
2 Tim. 3:1-5 ”Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!”
1 Petr. 3:8-12 ”Till sist, var alla ett i själ och sinne, visa medkänsla, älska bröderna, var barmhärtiga och ödmjuka. Löna inte ont med ont eller skymf med skymf. Tvärtom skall ni välsigna, eftersom ni är kallade att ärva välsignelse. Ty den som älskar livet och vill se goda dagar skall avhålla sin tunga från det som är ont och sina läppar från att tala svek.Han skall vända sig bort från det onda och göra det goda, söka efter frid och sträva efter den.Ty Herrens ögon är vända till de rättfärdiga, och hans öron är öppna för deras böner. Men Herrens ansikte är vänt emot dem som gör det onda.”

Inga kommentarer: