Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 31 mars 2012

Dagen-opinion: "Hög tid för kristna att göra uppror!"

Ta bladet från munnen
= Tala öppet,
säga som det är.


Dagen: Opinion - Ledare:
Kristenheten behöver ödmjukhet, tydlighet och självförtroende
Publicerad: 2012-03-30 03:00

Citat: ”Ebba Lind och hennes vänner på äldreboendet i Uppsala är bestämda. Om psalmsången tas bort gör de uppror! (Dagen 29 mars)
Befriande tydligt.


Dagen har under den gångna veckan följt psalmbråket på Öland där socialnämndens politiker beslutat att några demenssjuka åldringar inte längre ska delta i dagverksamhetens andakter och sjunga psalmer.

Inte så farligt, säger någon. Det gäller bara några få, dementa dessutom, vem vet vad de uppfattar ändå? Och någon anhörig har faktiskt klagat.

Men Gunnar Berg som kokat kaffe och förberett träffarna under tio år blev upprörd. Så till den milda grad, att han fick medierna att engagera sig och under veckan har tidningen Dagen skrivit flera artiklar i ämnet. Trycket har ökat på politikerna, och har de någon känsla för opinionen så gör de klokt i att ändra sitt beslut.

Det finns en befrielse i att ta bladet från munnen.
Ödmjukhet, diplomati och tystlåtenhet är bibliska dygder. Viktigt! Men tydlighet, beslutsamhet och mod krävs också. Mod att säga ifrån..."

Citat: "Efter många års tillbakagång har kristenheten i Sverige dåligt självförtroende. Det märks ofta i en sorts kluvenhet kring offentligheten. Ska man som kyrka verkligen delta i debatterna? Är det bättre att låsa dörren och låta ovädret dra förbi?
Risken är att man rör upp ännu mer kritik, att man upplevs som moralistisk och dömande. Journalister och kulturelit har dessutom en väl uppövad förmåga att placera kyrkan i skamvrån, som mörkermän och tillbakasträvare. Uttalanden förvrids, debatter förenklas. Det är bäst att vara tyst. Och så slår självcensuren till..."

Citat: "Om kyrkan ska överleva, avsett sort och samfund, håller inte den defensiva linjen i längden. Kyrkan måste lära av Ebba Lind, Gunnar Berg och Göran Hägglund. Säga ifrån! Ju oftare desto bättre!

Vi lever i en tid av starka budskap. Näthat och vinklad propaganda förstärker polariseringen. Och över tid kommer också värderingar att förändras, hos enskilda och kollektivt. Kyrkan är en av få - kanske den enda motvikten - till ett omänskligt samhälle. Det handlar dels om kärlek till människor, dels om försvar för tro, tanke och människovärde.

Trons folk, kristenheten, har en enorm kraft, ett viktigt uppdrag och en stor global familj att hämta stöd ifrån. Den växande intoleransen måste bemötas, inte med ytterligare intolerans och snävhet. Inte heller med blind tolerans och likgiltighet.
Intolerans bemöts med ödmjukhet, tydlighet och gott självförtroende..."
Läs vidare här: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=303990

Läs också: 2012-03-27 - Demensförbundet: Psalmer kan väcka positiva minnen

Inga kommentarer: