Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 18 mars 2012

Kristenhetens kris, av Erik Axelsson

Med skribentens tillåtelse lägger jag ut detta angelägna budskap.
Källa: http://berndtisaksson.dinstudio.se/blog_210.html
Gästblogg av Erik Axelsson
2012-03-16
Titanic
"Kristenhetens kris har nu dryftats en längre tid. Flera kända pastorer och ledare har kommit till tals och gett sin syn på saken. Jag är ingen sådan välkänd person utan en gräsrotspastor, som visserligen har en ganska bra bild av hur det ser ut i många församlingar efter ca 15 års resande tjänst i olika samfund och församlingar.

Min syn skiljer sig ganska mycket från det vi tidigare hört, och jag tror det vore nyttigt att se på problematiken från en annan vinkel.

Bibeln talar ganska tydligt om, att det skall ske ett avsevärt avfall ifrån den kristna tron i den yttersta tiden. Jesus påstår det i Matt. 24 och antyder detsamma i Luk. 18.
Paulus beskriver det mer tydligt i 2Tess 2.

Samtidigt talar Jesus i Matt 16 om en församling eller kyrka, som inte mörkret kan få insteg i. Paulus beskriver också församlingen som en brud utan fläck eller skrynkla i Ef. 5:27.

Min slutsats är, att den kyrka som Jesus och Paulus talar om inte är densamma som den vi menar, när vi talar om att kyrkan är i kris. Det är den yttre synliga institutionella kyrkan, som är i kris, och som kommer att omstruktureras. I denna process måste man skala bort allt som är obekvämt, för att nå enhet. Den enhet man då får är långt ifrån den enhet, som Jesus talar om i sin bön. Den enhet, som på det här sättet träder fram liknar mer den avfälliga skökans enhet.

Vi måste inse att Guds rike inte är synligt i denna världen utan finns invärtes i dem, som verkligen har överlåtit sina liv till Herren. Dessa som gjort detta kommer att tvingas lämna denna organiserade kyrka, för att ärligt kunna leva ut sin önskan att följa Jesus.


När Jesus bad bönen om enhet fick han ganska snart svar. Bönesvaret är den enhet som etablerades mellan dom första lärjungarna, när dom tog emot den Helig Ande på pingstdagen. Den enheten finns redan, som ett osynligt band mellan alla Guds sanna lärjungar. Denna kyrka kommer att övervinna och gå från härlighet till härlighet.

Den synliga kyrka vi bygger är ett fuskbygge, ett människoverk som inte kan bestå inför Gud, men som i våra ögon kan vara stor och kraftfull. Den kyrka som Jesus bygger är helig och evig. När vi stärker och bygger på de yttre ramarna och strukturerna, som vi ju bevisligen gjort genom tiderna, då försvagas och förtvinar det inre livet och den andliga vitaliteten. Banden till Gud upplöses och förfall och anlig död blir resultatet.

Om vi tror, att lösningen på ett förtvinat inre liv är att skapa en mänsklig organisatoriskt enhet, då lurar vi oss själva ytterligare en gång. En skribent menar att det behövs omvändelse, att något måste dö. Ja, det behövs att vi, var och en dör från vårt eget.

Det ligger nära till hands att tro, att människor nu kommer att kallas ut ur en korrupt kyrka och in i en sann Kristi kropp, precis som människor kallades ut ur världen och in i kyrkan. Den sanna kyrkan behöver inte ens en yttre synlig gudstjänstlokal, för att leva ett överflödande liv i Herren. Små grupper av äkta lärjungar kan i denna sista tid utöva ett gudomligt inflytande i sin närmiljö. Jesus talar i Joh. 4 om att sanna tillbedjare inte är beroende av tid och plats."

I Kristus, Erik Axelsson
Besök gärna deras hemsida: www.bornagain.se  
Där finns mycket matnyttigt för den andliga människan!

2 kommentarer:

Marguerite sa...

Väldigt bra beskrivet om hur det ser ut och kommer att bli!!!...Tack Anna,för att du delade med dig av detta!!!...Herren välsigne dig!!!...KRAM!!!

Anna sa...

Instämmer i att det är en bra beskrivning. Delar också hans uppfattning om hur den sanna kyrkan kan komma att se ut i framtiden.
Hoppas få se en ökad utveckling av de oorganiserade initiativen, samtidigt som jag tror att dessa kommer att bli motarbetade och förföljda av det organiserade etablissemanget!
Men jag tänker då på bibelordet: "Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss?" Rom. 8:31

Ha en bra dag, Marguerite!