Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

onsdag 14 mars 2012

Håll festmåltid i dina ovänners åsyn! av David Wilkerson


av David Wilkerson
February 28, 2000

"Du dukar för mig ett bord i mina ovänners åsyn. Du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över." (Psaltaren 23:5)
Av alla underbara löften som Gud ger oss i den 23:e psalmen är detta ett av de ljuvligaste. Tänk efter vad han lovar att göra för oss här: Han säger att han skall ställa fram ett bord för oss och duka upp det med underbara rätter. Därefter skall han ta på sig en uppassares förkläde och servera oss en festmåltid. Allt detta skall han göra i våra ovänners åsyn.

Nu vet vi att när Gud säger att han ska passa upp, så blir inte middagen vilken måltid som helst. Ordet för bord i denna vers betyder "kalasmåltid". Gud talar inte bara om en liten tallrik med mat. Han talar om en diger uppsättning maträtter - ett rejält gästabud. Han dukar upp för oss radvis med ljuvliga, himmelska rätter som vi kan smaka av och äta.

Vid denna måltid finns bara en gäst - nämligen du själv. Gud gör detta underbara verk med att tillreda, passa upp och servera var och en som älskar Jesus och känns vid hans namn.


För att än mer höja upp stämningen betygar Gud att denna festmåltid är en stund för skratt, glädje och sång. Han säger till dig: "Ät och drick! Fröjda dig och var glad!" "Man ordnar fest för att roa sig, och vinet ger glädje åt livet ...." (Predikaren 10:19)

När du sedan njuter av den överdådiga maten, smörjer Gud ditt huvud med glädjens olja. ".... Du smörjer mitt huvud med olja ...." (Psaltaren 23:5) ".... Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder." (Psaltaren 45:8)

Medan Gud tillreder och serverar dig denna festmåltid, låter han dina fiender sitta i utkanten av denna tilldragelse och se på hur allt utvecklar sig. De ser hur Herren själv dukar upp ditt bord med mat, hur han leder dig fram till din plats och passar upp dig. Sedan får de se på när du fyller din själ med himlens läckra rätter. Jag säger dig att ingen demonisk makt, inte ens djävulen själv, kan någonsin förstå denna sorts kärlek, barmhärtighet och nåd.

Vilket otroligt scenario! Kan du se det framför dig? Dina fiender har hamnat i chocktillstånd. De var förvissade om att Gud skulle slå ned dig för dina felsteg. De tänkte gotta sig när du störtade ner i förintelsen. Men nu har de blivit beordrade att se på när du är på festmåltid med mat serverad av Gud själv. De har tvingats att se på hur Herren betjänar dig, ger dig mat och smörjer dig med glädjens och fröjdens olja.

Jesus säger att fadern gör detta för alla sina barn: "Saliga är de tjänare som Herren finner vakande när han kommer. Amen säger jag er: Han skall fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv komma och betjäna dem." (Lukas 12:37)

Innan vi talar om Herrens bord måste vi gå igenom vilka våra fiender är.

Uttryckt i bibliska termer finns det två sorters fiender: de demoniska och de mänskliga. Här i den 23e psalmen syftar David på demoniska fiender som representerar djävulen och alla hans makter och myndigheter.

Jesus säger att "Ovännen .... är djävulen." (Matteus 13:39) När David i psalm 18 talar om sin "starke fiende" så talar han om de demoniska horder som hatade honom på grund av hans starka vandring med Herren: "Han räddade mig från min starke fiende, från dem som hatade mig, ty de var starkare än jag." (Psaltaren 18:18)

Men många av våra fiender är inte från helvetet. När Jesus befaller oss att "älska våra fiender" så talar han givetvis inte om djävulen och hans horder. Han talar om människor i våra liv som har blivit redskap använda av Satan för att göra livet surt för oss. Det var Davids köttsliga fiender som fick honom till att ropa: "Rädda mig från mina fiender, HERRE. Hos dig söker jag skydd." (Psaltaren 143:9)

Måhända har du bara ett fåtal mänskliga fiender eftersom du rör dig i en liten krets. Eller så har du en hel mängd fiender eftersom din inflytelsekrets är större. Hur som helst, när du väl har bestämt dig för att följa Jesus kommer du att bli till anstöt för många. Du kommer att bli motarbetad av icketroende såväl som av köttsliga kristna.

Dessutom blir du utvald till måltavla av djävulen och hans onda andar. Din motståndare, åklagaren, kommer angripa dig både fysiskt och andligt. Och han kommer att piska upp problem för dig bland dina mänskliga fiender.

I detta avseende blir Herrens övernaturliga festmåltid ännu mer otrolig - för båda slagen av fiender måste sitta och titta på när Herren serverar dig. På ena sidan finns djävulen och hans horder, och på andra sidan finns dina jordiska fiender. Och mitt ibland dessa tömmer Herren ut sin glädjens olja över dig.

På demonernas sida rasar djävulen för han trodde att han hade lyckats sätta dit dig. På människornas sida överöser Gud dina fiender med skam. Hans ord säger om den rättfärdige: "Hans fiender skall jag klä i skam, men på honom skall hans krona glänsa." (Psaltaren 132:18) Innebörden av vad Gud säger är: "Dina köttsliga fiender trodde att det var slut med dig. Men nu kan de inget annat än stirra i förundran när jag ger dig mat och välsignar dig."

När du tar för dig av den härliga måltid som finns framför dig så lutar Herren sig ned och viskar i ditt öra: "Du behöver inte oroa dig för någon av dessa fiender. De förmår ingenting emot dig." "Ty de ville dra ont över dig, de tänkte ut onda planer, men de förmår ingenting." (Psaltaren 21:12)

Gud ger dig all gudomlig försäkran så att du till slut klarar av att sjunga: "Nu kan mitt huvud höja sig över mina fiender runt omkring mig. Jag vill offra jublets offer i hans hydda, jag vill sjunga till HERRENS ära och lova honom." (Psaltaren 27:6)

Läs hela predikan här >>>

Inga kommentarer: