Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

fredag 9 mars 2012

Joels armé - Guds eller Antikrists?

Källa: http://www.bibelfokus.se/joel#Anchor-23240

"Många predikanter, inte minst i USA, har predikat att den armé som beskrivs Joels bok, kapitel 2, vers 1-11, är en Guds armé som skall upprätta Guds rike på jorden före det att Jesus kommer tillbaka, detta i enlighet med läran om Guds manifesterade söner och Kungarikets herravälde.

Du har kanske (precis som jag) på 80-talet sjungit med i sångerna ”det är Herrens armé, som har lärt sig att strida...”, eller ”stridsmän, stå upp och fatta mod... nu skall vi inta detta land bit för bit...” osv. Detta är sånger som helt klart är präglade av Latter rain-teologin med läran om Kungarikets herravälde och Joels armé.

Men är det så här texten i Joels bok skall tolkas, måste man fråga sig? Har du läst den i sitt sammanhang? Har du begrundat vad som står där? Ser denna armé ut som om den är ute och utför Jesu missionsbefallning med evangeliets budskap om Guds nåd? Ser den ut som en budbärare av Guds kärlek?


NEJ, som vi skall se är Joels armé INTE Guds folk utan den armé av Antikrists efterlöpare som Gud drar samman till Harmagedon för striden på Herrens dag.
Det är inget märkvärdigt att denna armé kallas för ”Herrens här” (Joel 2:11) trots att den är ute efter att förgöra det judiska folket. Gud kallade även Babels grymme kung Nebukadressar för ”sin tjänare” (se Jer 25:9 och Jer 43:10).
Armén i Joels bok kallas ”Herrens här” eftersom det är Herren som styr historiens lopp på jorden; det är Gud som kallar ut denna armé för att straffa folken. Detta är samma armé som leds av Antikrist och som skall utplånas av Jesus då han kommer tillbaka på Herrens dag.
Jag skall också nämna det att Harmagedon är det samma som ”Megiddos berg” i närheten av berget Karmel, och Josafats dal kan vara detsamma som Kidrons dal mellan Jerusalem och Oljeberget.
Så Antikrist drar samman sina trupper kring Megiddos berg, och Gud lockar sedan ner dessa trupper till Josafats dal för att där hålla dom över dem.

Vi skall i Sakarja 14:1-2 läsa om att Gud är den som samlar alla hednafolk till strid mot Jerusalem:

”Se, Herrens dag kommer! Då skall man dela bytet bland er. Ty jag skall samla alla hednafolk till strid mot Jerusalem. Staden kommer att intas, husen plundras och kvinnorna våldtas. Halva staden skall föras bort i fångenskap. Men återstoden skall inte bli utrotad.”

I texten här såg vi även att staden skall intas och husen skall plundras som av tjuvar. Det är precis vad som står i Joel 2:9 om ”Herrens här”:

De stormar in i staden, rusar fram på murarna, klättrar upp på husen, går in genom fönstren som tjuvar.”

I Joel 3:1-2 ser vi också hur Gud samlar hednafolken till denna strid mot Israel, men att Gud också skall hålla dom över de folk som kommer:

”Ty se, i de dagarna och på den tiden, när jag gör slut på Judas och Jerusalems fångenskap, skall jag samla alla hednafolk [vid Megiddos berg] och föra dem ner till Josafats dal. Där skall jag hålla dom över dem för mitt folks, min arvedel Israels, skull, som de har förskingrat bland hednafolken.”

Vi ser denna truppsammandragning även i Upp 16:14 och 16:

”De är ondskefulla andar som gör tecken, och de beger sig ut till kungarna i hela världen för att samla dem till striden på Guds, den Allsmäktiges, stora dag. Och de samlade dem på den plats som på hebreiska heter Harmagedon.”

Vi ser samma truppsammandragning i Hes 38:14-16. Armén kommer från norr. Vi ser också att det är Gud som lockar ut denna armé:

”Profetera därför, du människobarn, och säg till Gog: Så säger Herren, Herren: På den tiden, när mitt folk Israel åter bor i trygghet, skall du veta det.
Du skall komma från ditt land längst uppe i norr (se Joel 2:20 nedan), du själv och många folk med dig, alla ridande på hästar, en stor skara, en talrik här.
Du skall dra upp mot mitt folk Israel likt ett moln för att övertäcka landet. I kommande dagar skall det ske. Jag skall låta dig komma över mitt land, för att hednafolken skall lära känna mig, när jag inför deras ögon bevisar mig helig på dig, du Gog.”

I Joel 2:20 ser vi också att armén kommer från norr. Vi ser att en stank skall stiga upp beroende på att de blir dödade:

Fienden från norr (se Hes38:15 ovan) skall jag driva långt bort ifrån er, jag skall driva ut honom till ett torrt och öde land, hans förtrupp till havet i öster och hans eftertrupp till havet i väster. Stank skall stiga upp (se Sak 14:12 nedan) från honom, ja, vedervärdig lukt skall stiga upp från honom, ty stora ting har han gjort.”

I det nästa Bibelord från Sak 14:12 kan man riktigt känna stanken som vi läste om ovan:

”Detta är den plåga med vilken Herren skall slå alla de folk som drar ut mot Jerusalem: Han skall låta deras kött ruttna (Joel 2:20 ovan) medan de ännu står på sina fötter, deras ögon skall ruttna i sina hålor, och deras tunga skall ruttna i deras mun.”

Håll med om att ruttet kött stinker. I Sak 12:3 ser vi att det är Gud som skall strida mot denna armé som kommer mot Jerusalem:

”Sedan skall Herren gå ut i strid mot dessa hednafolk, så som han stred förr på drabbningens dag.”

Samma dom sker i Joel 3:12-14:

”Låt hednafolken resa sig och dra ut till Josafats dal, ty där skall jag sitta till doms över alla hednafolk häromkring. Låt lien gå, ty skörden är mogen. Kom och trampa, ty pressen är full, presskaren flödar över, ty deras ondska är stor. Det är skaror på skaror i Domens dal, ty Herrens dag är nära i Domens dal.”

Det samma sker i Upp 19:17-21:

”Och jag såg en ängel stå i solen, och han ropade med hög röst till alla fåglar, som flyger högst uppe på himlen: ’Kom och samlas till Guds stora måltid, så skall ni få äta kött av kungar och härförare och mäktiga män, kött av hästar och deras ryttare och kött av alla människor, fria och slavar, små och stora.’ Och jag såg vilddjuret och jordens kungar och deras härar samlade till strid mot ryttaren på hästen och mot hans här.
Och vilddjuret greps tillsammans med den falske profeten, som hade gjort tecken inför vilddjuret och genom dessa tecken vilselett dem som hade tagit emot vilddjurets märke och tillbett dess bild.
Levande kastades de båda i eldsjön som brinner av svavel. De andra dödades med ryttarens svärd, som går ut ur hans mun, och alla fåglarna åt sig mätta av deras kött.”

Vi ser alltså en mängd bibelord som helt klart talar om striden vid Harmagedon och som stämmer helt in på texten om ”Joels armé”, dvs. "Guds här" i Joel 2:1-11.
Jag kan inte i dessa texter se något stöd för att det skulle vara Guds folk, kristna människor, som utgör den armén.
Inte heller är någon Guds armé av kristna inblandad i striden mot Antikrists armé, det är Gud själv som strider som vi sett i texterna.
Här skall man som vanligt fråga sig detta: skall jag tro på en lösryckt tolkning med lite eller inget bibelstöd, eller skall jag tro på en tolkning som har en plats i textens sammanhang och som stämmer in med en mängd andra bibelord från både GT och NT? För egen del har jag som vana att välja det senare alternativet. Det harmonierar också med att ”summan av Guds Ord är sanning”.

”Herrens dag"
För att vi bättre skall förstå att denna armé i Joel 2 är samma armé som kommer till Harmagedon (Upp 16:16) och till Josafats dal (Joel 3:2) skall vi titta på ett starkt och unikt tidstecken. Den tidpunkt då ”Joels armé” kommer kallas för ”Herrens dag” (Joel 2:11).
Det är ett begrepp som står för den dag då Jesus kommer tillbaka, när de kristna blir uppryckta, när Jesus befriar Israel från Antikrists arméer och när han upprättar Tusenårsriket. Denna unika dag har fler namn i Bibeln som: ”Guds, den Allsmäktiges, stora dag”, ”den dagen”, eller ”Människosonens dag”.
Sök i Bibeln på just ”Herrens dag” eller ”den dagen” så skall du få se hur ofta dessa uttryck förekommer just i betydelsen "dagen för Jesu återkomst". Vi har sett detta begrepp i flera bibelord redan så jag tar inte upp dessa igen här.

I Joel 2:2 står det att ”den dagen” är en dag av mörker. I Joel 2:10 och 3:15 står det om ”den dagen” att solen och månen förmörkas och att stjärnorna mister sitt sken. Det här är tecken för just ”Herrens dag” på flera andra ställen i Bibeln. Se t.ex. Matt 24:29-30 eller Sak 14:6. Här skall vi nu läsa ut Matt 24:29-30:

”Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet.”

Av det här kan man förstå att händelserna i Joels bok kapitel 2 och kapitel 3 handlar om det som skall ske i anslutning till och på ”Herrens dag”, då Jesus kommer tillbaka.
Likheter med andra Bibelord vad gäller benämningar, händelser och tidstecken är allt för stora för att det skulle kunna vara olika händelser.
Så att tolka Joels armé som en Guds armé av kristna som uppnått en slags "gudomlig nivå" ("manifested sons of God"), hoppas jag att du nu klart kan se som helt orimligt och som en komplett villfarelse."
***********************
Läs också:
http://media.bibelfokus.se/docs/Det_Stora_Avfallet_1.pdf 


http://media.bibelfokus.se/docs/Det_Stora_Avfallet_2.pdf 

Inga kommentarer: