Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 22 juli 2012

Brevet till församlingen i Smyrna

Smyrna
(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)

Upp.2:8 ”Skriv till ängeln för församlingen i Smyrna: ’Detta är ett budskap från honom som är den förste och den siste, från honom som var död men nu lever igen. Han säger till församlingen:

(Se även: Upp.1:8,11,17-18).

Förklaring: Staden Smyrna låg ca 40 km norr om Efesos. På grund av sitt utmärkta läge vid Egeiska havets kust kallades den ”Asiens hamn”.
Församlingen i staden hade två starka fientliga krafter att kämpa mot: den judiska delen av befolkningen, som starkt motsatte sig den kristna tron, och den icke-judiska, som var lojal mot Rom och tillbad kejsaren som gud.
I en sådan atmosfär var förföljelse och lidanden oundvikliga konsekvenser för de troende.

9 Jag vet hur mycket ni får lida för min skull, och jag vet hur fattiga ni är. Men ni är rika, för ni tillhör Gud! Jag vet att ni blir hånade av dem som kallar sig judar och Guds folk men inte är det, för deras synagoga står i Satans tjänst.
(Se även: Upp.1:9; 2:13,24).

Förklaring: Alla vill må bra och leva bekvämt, men lidande är en del av livet och aldrig lätt att utstå, vad som än är orsaken till det.
Jesus berömde församlingen i Smyrna för dess tro mitt i förföljelsen och uppmuntrade dess medlemmar med att säga att de inte behövde frukta för framtiden om de förblev trogna. Smyrna och Filadelfia var faktiskt de enda av de sju församlingarna som fick genomgående positiv kritik.

Låt dig inte frestas att lämna Gud när du möter svårigheter. Prövningar kan tvärtom stärka din tro och uthållighet. Lita på Gud och kom ihåg att en himmelsk belöning väntar dig (se även 22:12-14). Gud är särskilt nära dem som lider för hans skull.

10 Var inte rädda för det lidande som väntar er. Jag säger er: djävulen kommer att kasta några av er i fängelse för att pröva er, och ni ska bli förföljda under tio dagar. Men stå fast vid er tro även då ni möter döden, så ska jag ge er det eviga livet som segerkrans.
(Se även: Dan.1:12,14; 3:16-18; 1 Kor.9:25; Jak.1:12; Upp.3:10; 12:11; 17;14).

Förklaring: Förföljelse kommer från Satan och inte från Gud. Djävulen vill få de troende i fängelse, ja, till och med dödade om det går.
Men den troende behöver inte frukta döden – den innebär ju bara att han får ta emot livets segerkrans.
Djävulen kan skada den troendes jordiska kropp men inte hans ande. ”Tio dagar” betyder att även om förföljelsen blir intensiv är den relativt kortvarig. Den har en början och ett slut, och hela tiden har Gud fullständig kontroll över situationen.

Budskapet till församlingen i Smyrna är att man ska förbli trogen i allt lidande, eftersom
Gud har allt under kontroll och hans löften är trovärdiga.
Jesus har aldrig sagt att vi kan undgå problem, lidande och förföljelse genom att vara trofasta mot honom.
Vi ska vara trofasta trots lidande. Då visar vi att vår tro håller provet. Vi förblir trogna genom att hålla blicken fäst vid Jesus och vid de löften han har för oss både för i dag och för framtiden
(se Fil.3:13-14; 2 Tim.4:8).

11 Lyssna noga och försök att förstå vad Guds Ande säger till församlingarna! Den som segrar över ondskan ska inte skadas av den andra döden.’
(Se även: Upp.2:7,29; 20:6,14).

Förklaring: Alla människor, troende eller inte, möter förr eller senare döden. Alla kommer också att uppstå igen.
De som tror uppstår till evigt liv med Gud och alla övriga till evigt straff efter att ha ställts inför Guds dom och blivit för evigt skilda från honom (se även 20:14; 21:8,27; 22:15).

Inga kommentarer: