Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 22 juli 2012

Brevet till församlingen i Efesos

Efesos
(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Upp.2:1 ”Skriv till ängeln för församlingen i Efesos: ’Detta är ett budskap från honom som håller de sju stjärnorna i sin högra hand och går omkring bland de sju lampställen av guld. Han säger till församlingen:
(Se även: Upp.1:11-16).

Förklaring: Efesos var huvudstad i Mindre Asien och centrum för handel både till lands och sjöss. Alexandria, Antiochia i Syrien och Efesos var de tre mest inflytelserika städerna i den östra delen av det romerska imperiet. Dianas tempel, ansett som ett av antikens underverk, låg i Efesos, och tillverkningen av gudabilder av Diana hade vuxit till en betydelsefull industri (se Apg.19:21-41).

Paulus hade varit i Efesos och undervisat under tre års tid och varnat för villolärare som skulle komma och försöka locka de kristna bort från tron (se Apg.20:29-31).
Falska lärare orsakade verkligen problem i församlingen i Efesos (se Ef.4:14; 1 Tim.1:3-4), men den lyckades stå emot dessa lärare enligt vad vi kan förstå av Paulus brev till dem. Johannes hade tillbringat mycket tid i staden och visste att de hade klarat av denna prövning (2:2).

Den som "går omkring" i församlingarna är Jesus (1:1-13). Han håller ledarna för församlingarna i "sin högra hand" och visar därmed sin makt och myndighet både över församlingarna och deras ledare.
Efesos hade blivit en stark och stolt församling, och Jesu budskap påminner dem om att Han är alla de troendes huvud.

Vart och ett av breven till de sju församlingarna följer i stort sett samma mall. Först kommer en hälsning omedelbart följd av ett omdöme (beröm eller fördömelse), sedan förmaning och en påminnelse om att Jesus kommer tillbaka och den belöning han har i beredskap åt dem som är trogna honom.
Bryr sig Gud verkligen om din församling? Läs noggrant dessa sju brev om du inte tror det! Universums Herre höll noga reda på var och en av dessa församlingar och kände till deras omständigheter.

För varje brev får Johannes instruktioner om särskilda personer, platser och förhållanden. Han berömmer de troende för deras framgång och ger dem råd om hur de ska rätta till sina misstag. Jesus bryr sig om din församling på samma sätt. Han vill att den ska nå upp till högsta möjliga nivå. De troende som du ber och lovprisar tillsammans med är Guds verktyg för att förändra världen. Ta uppgiften på allvar, för det gör Gud!

2 Jag känner till allt om era liv. Jag har sett hur ni har kämpat uthålligt för att följa mig. Jag vet att ni inte kan tåla onda människor och att ni noga har prövat dem som kallar sig mina sändebud, men inte är det. Ni har förstått att de ljuger.
(Se även: 2 Kor.11:13; 1 Joh.4:1; Upp.2:19).

Förklaring: Under lång tid hade församlingen i Efesos vägrat att acceptera synd bland medlemmarna. Det hade inte varit lätt i en stad som var känd för sin sexuella omoral i samband med tillbedjan av gudinnan Diana.

I vår tid är synd och sexuell omoral också utbredda. Det är vanligt med en öppen inställning till en mängd synder under täcknamn som ”personlig frihet” eller ”alternativ livsstil”.
Men när de troende börjar tolerera synd i sin gemenskap med varandra sjunker standarden snabbt och församlingens vittnesbörd blir svagt.
Kom alltid ihåg att det är mycket viktigare att bli godkänd av Gud än av människor.

Församlingen i Efesos får beröm för
1) sitt intensiva arbete,
2) sitt tålamod,
3) sin motståndskraft mot synd,
4) sin vaksamhet mot villolärare och
5) sitt tålmodiga lidande utan eftergifter.

Varje församling borde likna den i Efesos. Alla dessa goda egenskaper har sitt ursprung i kärleken till Kristus.
I Efesos hade kärleken svalnat, och kanske var man på väg in i lagiskhet. Församlingens andliga liv hade blivit sterilt – man hade förlorat ”sin första kärlek”.

Jesus beskriver vad detta innebär i sin sammanfattning av lagen i Matt. 22:37-40: ”Du ska älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta är det första budet, och också det viktigaste.” Det var för att de kristna i Efesos hade misslyckats med att älska Gud över allt annat som de hade drabbats av Guds dom. (2:5).

3 Ni har tålmodigt lidit på grund av er tro på mig, och ni har inte gett upp.
(Se även: Joh.15:21; Hebr.12:1-13).
4 Men en sak måste jag kritisera er för: Er kärlek är inte lika stark nu, som den var när ni först började tro på mig.
(Se även: Jer.2:2).

Förklaring: Församlingen i Efesos hade tidigare fått beröm för sin kärlek till Gud och medmänniskor (Ef.3:17-19), men många av församlingens grundare hade dött, och den andra generationen troende hade förlorat hängivenheten till Gud.
Man hade en livlig verksamhet och gjorde mycket gott både för medlemmarna och samhället i stort, men av fel motiv. Om inte arbetet för Gud är grundat på kärlek både till honom och till medmänniskor håller det inte måttet.

Den nyomvändes glädje och entusiasm när han inser vikten av Guds förlåtelse kan liknas vid förälskelsen mellan man och kvinna.
När syndens allvar efter en tid inte upplevs lika påträngande, förlorar också förlåtelsen i betydelse (se 2 Petr.1:9).

Under den första tiden som kristen är det inte ovanligt med entusiasm utan kunskap. Det kan bli tvärtom efter en tid – kunskap utan entusiasm?
Det är nödvändigt med båda delarna om vår kärlek till Gud och människor ska kunna hållas varm och opåverkad (se Hebr.10:32,35). Älskar du Gud med samma intensitet som när du först blev vunnen för Kristus?

5 Tänk på denna enorma skillnad, och vänd om och lev som ni gjorde då. För om ni inte vänder om, ska jag komma till er och flytta ert lampställ från sin plats.
(Se även: Hos.14:1; Upp.1:20; 3:3,19).

Förklaring: Att ljusstaken flyttas från sin plats betyder antingen att församlingen upphör att vara effektiv eller rentav att den upphör alldeles.
Precis som den sjuarmade ljusstaken i templet var avsedd att lysa så att prästen såg vad han skulle göra, var församlingarnas uppgift att sprida ljus i sin omgivning. Jesus varnar för att ljuset kan slockna. Ja, han släcker faktiskt själv varje låga, som inte fullgör sin uppgift.

6 Men jag vill berömma er för något också: Ni hatar nikolaiternas handlingar, precis som jag gör.
(Se även: 4 Mos.31:15-16; Upp.2:15).

Förklaring: Nikolaiterna kompromissade med sin tro för att kunna njuta av den synd som bjöds ut i staden Efesos.
De kallade sig själva, helt utan grund, för sändebud (2:2).
Benämningen ”nikolait” kan komma från det hebreiska ordet för en beundrare av Bileam, en profet i Gamla testamentet, som lockade israeliterna att leva ut sina sexuella begär (se 2:14 och 4 Mos.31:15-16).

När vi vill delta i något som vi vet med oss är fel, hittar vi på alla möjliga ursäkter för att rättfärdiga vårt handlande. Vi påstår att det inte är så farligt som det verkar och inte kommer att skada vår tro. Frestas du att kompromissa med din tro för att bli accepterad bland dem som inte tror? Jesus använder starka ord mot den som söker ursäkter för att synda.
Genom Johannes får församlingen i Efesos beröm av Jesus för sitt hat mot nikolaiternas handlande.
Lägg märke till att man inte hatade nikolaiterna, utan deras syndiga handlingar.
Acceptera och älska alla människor, men vägra att tolerera allt som är ont.
Gud kan inte acceptera synd, och han förväntar sig att vi står emot den. Världen behöver kristna som står för Guds sanningar och leder människor till ett rent liv.

7 Lyssna noga och försök att förstå vad Guds Ande säger till församlingarna! Åt den som segrar över ondskan ska jag ge rätt att äta av livets träd i Guds paradis.’
(Se även: 1 Mos.2:9; 3:22-24; Ords.3:18; 11:30; 13:12; Upp.22:2,14).

Förklaring: Att segra betyder att tro, hålla ut, förbli trogen, och leva som en efterföljare till Kristus. Ett sådant liv kommer att ge stor lön (21:7).

 Det fanns två speciella träd i lustgården – livets träd och kunskapens träd (se 1 Mos.2:9). Frukten från livets träd gav evigt liv med Gud, medan frukten från kunskapens träd gav förmågan att skilja mellan gott och ont.

Adam och Eva åt av kunskapens träd trots att Gud hade förbjudit det. Resultatet blev att de visades ut ur lustgården och inte fick äta av livets träd.
En dag kommer all ondska att vara utrotad, och de troende får komma in i ett upprättat paradis. På den nya jorden finns inget kunskapens träd, som kan fresta människorna till synd. Alla kommer i stället att äta av livets träd och leva i evighet.

Inga kommentarer: