Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

lördag 15 september 2012

Bert Stålhammar: "Värderingar- en ickefråga"

Tio Guds bud
Värderingar – en ickefråga.
Källa: Hemmets Vän 
Debatt Publicerad: 2012-07-19 00:00

Citat: "...I en forskningsstudie om rektorers värderingar som jag gjorde i slutet av 70-talet ställde jag bland annat frågan ”Har du några värderingar som styr dig i ditt arbete?

Av 50 intervjuade rektorer kunde 48 klart ange en värdering som fungerade som en sorts livskompass. Ofta sa man till exempel ”Mina föräldrar var kristna och jag fick lära mig att behandla alla människor lika” eller ”Jag fick lära mig att arbetet är heligt”..."

Citat:"...Den finske hjärnforskaren Matti Bergström beskriver värderingarna som hjärnans viktigaste styrfunktion. Han talar om tre typer av hjärnceller. De är cellerna för kunskap, energi och värderingar. Kunskapen styr energi medan värderingarna styr kunskapen.

 
En bilförare med kunskap kan starta sin bil och frigöra energin. Eftersom de flesta människor har en värdering som säger du skall inte döda, så väjer de också för en åldring med rullator som oförsiktigt ger sig ut på gatan.

Men eftersom cellerna för värderingar etableras under barn- och ungdomsåren så har vi idag ett antal vuxna som har ”kalhyggen” i hjärnan där centrum för värderingar skulle funnits, säger Matti Bergström.

Det senaste året har jag ägnat många timmar åt att läsa och skriva om den mer än 2000-åriga bibelboken Jesu Syraks vishet. Det är fascinerande att se hur Syraks råd till dåtidens ungdomar är precis lika relevanta för vår tid.

När en 12-åring rånar sina skolkamrater på skolgården undrar ingen varför han gör så. I stället ropar man på fler vakter. När tio killar sparkar en liggande person till döds blir naturligtvis de flesta förfärligt upprörda. Och så skriker man på fler poliser och fler fritidsgårdar. Varför ropar ingen av de inblandade STOPP eller SLUTA.

I Bibeln står det ”vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal”.

Tyvärr verkar vare sig politiker eller media överhuvudtaget intressera sig för värderingarnas betydelse för individ och samhälle. Att vi dagligen möts av en nyhetsflod som innehåller våld, mordbränder och allt annat beror naturligtvis på att alltför många människor saknar denna inre styrning som värderingarna utgör.

Då återstår bara fler poliser, sjutillhållarlås, övervakningskameror, larmsystem, elpistoler och allt annat sådant som ett samhälle i obalans måste använda sig av."

Bert Stålhammar
professor emeritus,
samhällsdebattör

Inga kommentarer: