Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 2 september 2012

Jesaja: ”Sanningen har försvunnit, och den som vänder sig ifrån det onda blir plundrad.”

Jesus är Vägen, Sanningen och
Livet!
(Synonymer för plundra är: härja, röva, bestjäla.
Möjliga synonymer: stjäla, förstöra, rensa, plåga, prisa, tömma, rasa (vardagligt), råna, roffa,
avklä, utplundra, skära upp, marodera.)

Profeten Jesaja beskriver, på ett slående sätt i kapitel 59, den tidsanda vi lever i nu. Den som idag ställer sig upp för sanningen blir ofta attackerad på olika sätt. Det må vara antingen sanningar av andlig karaktär, till försvar av Bibelordet, eller sanningen om tillståndet i landet och de destruktiva krafter som är ute efter att förstöra och fördärva, som det står i vers 7 ”…deras fötter hastar till det som är ont, de är snara till att utgjuta oskyldigt blod. Deras tankar är fördärvets tankar, förödelse och förstöring råder på deras vägar. 8 Fridens väg känner de inte, rätten följer inte i deras spår. De går krokiga vägar, ingen som går på dem vet vad frid är.” (dessa verser beskriver även vad t. ex. den islamistiska ideologin står för)


Återger här kapitlet i sin helhet för det handlar i grunden om när människor överger den ende Sanne Guden och börjar vandra efter sina egna vägar, följa främmande gudar och sina egna onda begär där fienden, Satan själv är härskaren.
Fienden arbetar ju genom människor som ger sig hän åt honom. I allt av främmande religioner är det ju han som är verksam, och i dem som aldrig har lärt känna eller vänt sig bort från Herren. Ingen människa är fullkomlig, det är bara Gud själv som är, men varje människa väljer själv vilken herre den vill tjäna.

Vi uppmanas till vaksamhet i 1 Petr. 5:8 ”Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka.”

Satans målsättning läser vi om här: Jesus säger i Joh. 10:10 Tjuven (Satan) kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd.”

Synd bekännelse och frälsning
Jes.59:1 ”Se, HERRENS hand är inte för kort, så att han ej kan frälsa, hans öra är inte tillslutet, så att han ej kan höra.
2 Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er.
3 Ty era händer är fläckade av blod, era fingrar av missgärning. Era läppar talar lögn, er tunga bär fram orättfärdighet.
4 Ingen åberopar rättfärdighet, ingen dömer med sanning. På tomhet förtröstar de och talar lögn, de går havande med olycka och föder fördärv.

5 De kläcker ut ormägg och väver spindelnät. Den som äter av deras ägg dör, och krossas ett sådant, kommer det ut en orm.
6 Deras spindelnät duger inte till kläder, sig själva kan de inte skyla med vad de tillverkat.
Deras verk är ondskans verk, deras händer utför våld.
7 Deras fötter hastar till det som är ont, de är snara att utgjuta oskyldigt blod. Deras tankar är fördärvets tankar, förödelse och förstöring råder på deras vägar.
8 Fridens väg känner de inte, rätten följer inte i deras spår. De går krokiga stigar, ingen som går på dem vet vad frid är.

9 Därför är rättvisan fjärran ifrån oss, rättfärdigheten når oss inte. Vi väntar på ljus, men se, mörker råder, på solsken, men vi vandrar i djupaste dunkel.
10 Vi famlar som blinda längs väggen, famlar som hade vi inte ögon. Vi stapplar mitt på dagen som vore det skymning. Bland välgödda är vi som döda.
11 Vi brummar alla som björnar och kuttrar sorgset som duvor. Vi väntar på rättvisa, men den kommer inte, efter frälsning, men den är fjärran ifrån oss.
12 Våra överträdelser inför dig är många, våra synder vittnar emot oss. Ja, våra överträdelser har vi för våra ögon, vi känner våra missgärningar.

13 Vi har gjort uppror och förnekat HERREN, vi har vikit bort från vår Gud. Vi har talat förtryck och upproriskhet, lögnaktiga ord som vi tänkt ut i våra hjärtan har vi fört fram.
14 Rättvisan trängs tillbaka, rättfärdigheten står långt borta, ja, sanningen vacklar på torget, det som är rätt kan inte komma fram.
15 Sanningen har försvunnit, och den som vänder sig ifrån det onda blir plundrad. Detta såg HERREN, och det misshagade honom att ingen rättvisa fanns.
16 Han såg att ingen trädde fram, han förundrade sig över att ingen grep in. Då hjälpte honom hans egen arm, och hans rättfärdighet understödde honom.

17 Han klädde sig i rättfärdighet som i ett pansar och satte frälsningens hjälm på sitt huvud.
Han klädde sig i hämndens dräkt som i en livklädnad och svepte in sig i nitälskan som i en mantel.
18 Efter deras gärningar skall han vedergälla dem. Vrede över hans motståndare, vedergällning över hans fiender. Kustländerna skall han vedergälla för vad de har gjort.
19 Så skall man frukta HERRENS namn i väster och hans härlighet där solen går upp. När fienden bryter fram lik en flod, skall HERRENS Ande driva honom på flykten.
20 Återlösaren skall komma till Sion och till dem i Jakob som vänder om från sin överträdelse, säger HERREN.

21 Detta är det förbund som jag å min sida gör med dem, säger HERREN: Min Ande som är över dig, och mina ord som jag har lagt i din mun skall inte vika ur din mun eller ur dina barns eller barnbarns mun från nu och till evig tid, säger HERREN.”

Joh.8:42 ”Jesus svarade: "Vore Gud er Fader, skulle ni älska mig, eftersom jag har utgått från Gud och kommer från honom. Jag har inte kommit av mig själv, utan han har sänt mig.
43 Varför förstår ni inte vad jag säger? Därför att ni inte kan lyssna till mitt ord.
44 Ni har djävulen till er fader. Och vad er fader har begär till, det vill ni göra. Han har varit en mördare från början och har aldrig stått på sanningens sida, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, ty han är en lögnare, ja, lögnens fader.
45 Men mig tror ni inte, därför att jag säger er sanningen.
46 Vem av er kan överbevisa mig om synd? Om jag talar sanning, varför tror ni mig inte?
47 Den som är av Gud lyssnar till Guds ord. Men ni lyssnar inte, därför att ni inte är av Gud."

Kännetecken på sann Guds-kärlek:
1 Kor.13:4 ”Kärleken är tålig och mild, kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst,
5 den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda.
6 Den gläder sig inte över orättfärdigheten men har sin glädje i sanningen.
7 Den fördrar allting, den tror allting, den hoppas allting, den uthärdar allting.”

2 Tim. 4:3 ”Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå utmed den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen.
4 De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.”

Inga kommentarer: