Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 28 oktober 2012

Skolan ska inte tvinga barn att utöva yoga, som är en religion.

Dagen Debatt:  Säg nej till yoga i skolan
Publicerat:
Vi kräver andlig varudeklaration från dem som vill ­använda yoga i skolan, skriver debattörerna.
Citat: "Om yoga införs i skolan, om Skolinspektionen beslutar att yoga inte är religiöst, frågar man sig vilka möjligheter dagens föräldrar får att skydda sina barn. Är inte det bara ordklyveri för att öppna vägen för yoga till barnen? Och då får man fråga sig, ska föräldrarna tas ifrån rätten att ytterst ansvara för vad deras barn utsätts för?

Det finns vittnesbörd från själavårdare om meditationspsykoser. Om detta är sant, vem tar då ansvaret för de konsekvenser yoga kan få för enskilda barn, de som inte själva kan skydda sig och inte förstår vad de gör?


Vi har tre krav.
1) Om skolan inte ska ha rätten att tvinga barnen att utöva religion, så ska det definieras vad som är religion.
2) Om yoga är andligt (som medges av Filippa Odevall), då ska inte skolan ha rätt att tvinga elever att utöva yoga.
3) Om det finns minsta risk att yoga kan skada någon enda ska vi inte experimentera med detta på omogna barn i skolan.

Frågan är, finns det bevis på att yoga inte är skadligt, och inte skadligt för någon enda? Barnen kan ju hur som helst inte ta ställning i denna fråga. Om föräldrarna av Skolinspektionen tas ifrån rätten att bestämma om barnen ska delta, vem ska då skydda barnen?

Är det ett Sverige vi vill ha, där samhället bestämmer vad som är nyttigt eller onyttigt för barnen?.."

Citat: "...Det märkliga är också att kunskapen om yoga verkar förvånande liten, liksom intresset i de breda lagren att skaffa sig den.

Det är inte rimligt att barnen ska betala priset och det är inte rimligt att vi ska ha ett land där föräldrarna inte ges rätt att skydda sina egna barn, vilket blir konsekvensen om yoga förs in i skolan och när alla elever i Sverige har skolplikt.

Vi stödjer de röster som höjts för att skydda barnen från skolyoga, bland annat röster från Sten-Åke Bredmar, Arkens pastor Linda Bergling, Gertrud Storsjö från Citykyrkan, medie­profilen Siewert Öholm samt Ulf Sundkvist, pastor i Pingstkyrkan i Karlskrona, som ­tagit upp frågan i en gästkrönika i Dagen.

Vi uppmanar Skolinspektionen att säga nej till yoga i skolan och vi begär en andlig varu­deklaration från alla som erbjuder tjänsten, med uppgifter om riskerna."

Christina Bonnevier, föreståndare för Betaniaförsamlingen och medlem i Citykyrkan
Lennart Bonnevier, föreståndare för Betaniaförsamlingen och medlem i Citykyrkan
Eva Gustin, medlem i Citykyrkan

********************************
Läs mer: ”Man har inte satt sig in i vad yoga innebär”

********************************
Läs mer: "Läkare varnar för meditation och Yoga"

"Det kan få förödande följder för en människa att praktiserar detta. Här finns all anledning att höja ett varningens finger...

...Satans och demoners krafter kan alltså frigöras genom olika tekniker, som ofta presenteras på ett tilltalande sätt inom det som betecknas New Age. Det är klokt att ta varning när även läkare konstaterar riskerna med att laborera med mörkrets makter."
Publiceringsdatum: 2010-12-01
Författare: Holger Nilsson

********************************
Läs mer: "Yoga är en farlig religion"

Inga kommentarer: